Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'Mi smo jedina neovisna kontrolna kuća u Hrvatskoj'

Iz ZIK-a odgovorili na Čermakove prozivke i objasnili postupak analize goriva!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nakon što je vlasnik Crodux grupe Ivan Čermak osporio akreditaciju Zavoda za ispitivanje kvalitete (ZIK) za analize kvalitete goriva te najavio vlastitu analizu u inozemstvu, iz ZIK-a su opovrgli te neistinama i insinuacijama nazvali njegove prozivke, ističući kako jedini ispunjavaju propisane uvjete za takve analize.

'ZIK je jedina neovisna kontrolna kuća u Hrvatskoj, koja za Odjel inspekcije ima certifikat HRN EN ISO/IEC 17020, a za Naftno-kemijski laboratorij HRN EN ISO/IEC 17025, što znači da jedini ispunjava propisane uvjete. Uzorci se u laboratoriju primaju pod šifrom i sva se ispitivanja provode na isti način. Zanimljivo da nitko nije za 47 nalaza postavio pitanje kompetentnosti, već samo Crodux, služeći se pritom neistinama, insinuacijama i skretanjem fokusa na nerelevantne teme. Jedina je istina da od 50 uzoraka pet nije zadovoljilo, od čega su tri uzorka Croduxa', priopćio je direktor ZIK-a Dragan Sabljić.

Pročitajte i ovo Prostor koji je Ivan Čermak kupio od Željka Keruma - 2 Za Dnevnik Nove TV General Čermak ima velike planove za bivše Kerumove nekretnine: "Mislimo napraviti ekskluzivu na svjetskom nivou" Ivan Čermak VELIKI POSAO Ivan Čermak nakon prodaje Croduxa slovenskom Petrolu otkrio koji su mu sljedeći potezi: "Gradit ćemo termoelektranu koja će biti totalno zelena energija"

Iz Ministarstva gospodarstva nedavno su izvijestili da tri uzorka Croduxa i dva uzorka na benzinskoj pumpi poduzeća Naftne crpke ulice iz Županje nisu zadovoljila standarde kvalitete ispitivane u akciji kvalitete goriva Oktan. Te su kritike iz Croduxa odbacili, ističući kako stalno provjeravaju svoje gorivo koje je visoke kvalitete.

Čermak uzvraća udarac Vrdoljaku

Inače, Naftno-kemijski laboratorij u Sisku je prije desetak godina suvremeno opremljen kako bi pružao usluge Ini, ali ona danas koristi tri vlastita laboratorija. Upravo u laboratoriju ZIK-a je prošli mjesec sedam stručnjaka analiziralo uzorke benzina eurosuper 95 i eurodizel pod šifrom.

Kod dizela je provjeravano sedam, a benzina čak jedanaest parametara, kako bi rezultati bili što pouzdaniji. Pritom su korišteni CFR motor za određivanje oktanskog broja, analizator za određivanje sumpora, analitika za određivanje vode u gorivu, kao i druga suvremena oprema i metode.

'U radu smo se rukovodili Uredbom o kvaliteti tekućih naftnih goriva Ministarstva zaštite okoliša, kojim je propisano koji se parametri analiziraju. Kod benzina, naprimjer, na kvalitetu najčešće utječe oktanski broj ili tlak para, a kod dizela sadržaj vode, onečišćenja, mazivost i cetanski broj. Treba demantirati neke napise kako je sumpor bio uzrok lošoj kvaliteti nekih goriva, jer se on u svim uzorcima nalazio u dopuštenim granicama. Važan je i način uzimanja uzoraka, jer se primjenjuje više različitih postupaka, ovisno gdje se uzorci uzimaju, da li s pištolja, iz cisterne, bačve ili neke druge posude', objašnjava voditeljica laboratorija Jadranka Kos.

Osim goriva, u ZIK-ovom laboratoriju se analiziraju maziva, biogoriva, ukapljeni naftni plin, prirodni plin, gnojiva, otpadne vode, razne vrste otpada i drugo. Stručnjaci upozoravaju kako na kvalitetu goriva mogu utjecati i drugi parametri, kao što su način manipulacije gorivom, korištenje namjenskih vozila za transport, higijena na benzinskim crpkama i drugo.

U ZIK-ovu laboratoriju napominju kako se nakon inspekcijskog nadzora goriva po zahtjevu Ministarstva, javilo nekoliko tvrtki sa zahtjevom da se provjere i njhova goriva, očito smatrajući kako je to u njihovom interesu. (Hina) 

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene