Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Devet osobnih iskaznica

Žigosani prvi u Hrvatskoj oždrebljeni lipicanci

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U državnoj ergeli Lipik žigosani su prvi konji koji su se oždrijebili nakon povratka lipicanaca iz Srbije. Tim činom počeo je s radom i jedinstveni registar za pasminu lipicanaca u Hrvatskoj. Osobne iskaznice tako je dobilo devet ždrijebadi.

Broj jedan dobio je Siglavi Batosta. U Lipik je iz Srbije stigao u majčinoj utrobi.

Pročitajte i ovo Božični bal lipicanaca - 1 Čarobna atmosfera Božićna bajka iz Đakova: "Karte su prodane prije tri mjeseca, a oni su ponos Slavonije i cijele Hrvatske" Slika nije dostupna Poništava se spajanje s lipičkom ergelom Đakovački lipicanci ponovno postaju samostalna ergela

'Upravo je ovo ždrijebe broj 1 i od njega počinje niz. To je simbolično. Žigosanjem lipicanaca ćemo dobiti centralni registar i jedinstven sustav brojeva u RH', rekao je iz hrvatskog stočarskog centra Mato Čačić.

Hrvatski uzgajivači konja otišli su i korak dalje. Uz tradicionalni žig, konjima se ugrađuju i čipovi. Žig ili čip, za laike je nevažno. Lipicanci od pamtivijeka plijene svojim izgledom. Posebni su po tomu što se poput ružnoga pačeta iz bajke pretvaraju u labuda. Crno ždrijebe kako raste mijenja boju i pretvara se u prekrasnog bijelog konja. 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene