Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Potaknut će ispitivanje

Ževrnja: Prijenos ovlasti u zdravstvu na gradove štetan za otoke i Dalmatinsku zagoru

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Splitsko-dalmatinski župan Zlatko Ževrnja ocijenio je danas kako je ideja o prijenosu ovlasti u zdravstvu sa županija na veće gradove štetna jer bi se tako smanjila zdravstvena skrb za stanovništvo u seoskim područjima, a to bi potaknulo novo iseljavanje, posebice s otoka i iz Dalmatinske zagore.

"Ovo je štetan i katastrofalan naum koji ne može i ne smije biti prihvaćen onako kako je predložen", istaknuo je župan Ževrnja danas na konferenciji za novinare. Prijenos ovlasti u zdravstvu sa županija na veće gradove zagovarali su ministar uprave Arsen Bauk i potpredsjednik Vlade i ministar regionalnog razvoja i fondova EU-a Branko Grčić, rekao je, dodajući da bi se taj prijedlog odnosio na gradove s više od 100.000 stanovnika, Split, Osijek i Rijeku.

Pročitajte i ovo Otočje Orkney - 4 70 OTOKA Na sjeveru Europe sprema se odcjepljenje? ''Uskraćena su nam sredstva koja dobivaju druga područja'' Krčki most Život na otoku Bura dirigira, otočanima oduzeli note, ali čini se da stižu dobre vijesti: Što su nadležni dogovorili o Krčkome mostu?

"Sada kad je Splitsko-dalmatinska županija stabilizirala svoj zdravstveni sustav, želi se to uništiti, urušiti, pocijepati, stvarati dualizam u sustavu tako što bi se stvarale nove financijske obveze uspostavom novih upravnih vijeća i ravnatelja", upozorio je Ževrnja, ističući kako županija ima sedam zdravstvenih ustanova kojima je osnivač i vlasnik te da je u njima 2200 zaposlenih koji 'pokrivaju' najudaljenije otoke i najudaljenija naselja u Dalmatinskoj zagori.

"Naša županija je u prošlom razdoblju u saniranje županijskoga Doma zdravlja i županijskoga Nastavnog zavoda za javno zdravstvo uložila 90 milijuna kuna te još desetke milijuna kuna u medicinsku opremu, nabavu medicinskih vozila, edukaciju, specijalizacije medicinskog osoblja, a, osim toga, i vlasnici smo nekoliko zgrada u kojima djeluju zdravstvene ustanove", rekao je Ževrnja i dodao kako neće dopustiti da se to "demontira".

VIDEO Život na otoku: Dva lica privlačnih ljetnih oaza

Po njegovim riječima, ustavna je kategorija jednaka dostupnost zdravstvene zaštite za stanovnike u svim dijelovima Hrvatske, a prijedlogom o prijenosu ovlasti u zdravstvu sa županija na gradove o tomu se ne vodi računa.

"Mislim da nije u interesu ni velikih gradova da se prihvati prijedlog o prijenosu ovlasti u zdravstvu na njih jer bi to dodatno osiromašilo okolna područja, a zbog nedostupnosti zdravstvene zaštite, ljudi bi iseljavali u velike gradove ili u druge države", upozorio je Ževrnja.

Po njegovu mišljenju, prijenosom ovlasti u zdravstvu sa županija na gradove zaustavio bi se daljnji razvoj sustava primarne zaštite. Rekao je da mu je 30. rujna iz Ministarstva zdravlja stigao kratki dopis u kojem ga se izvješćuje da je tog dana održan sastanak u Ministarstvu za regionalni razvoj i fondove EU-a o prijenosu ovlasti u zdravstvu sa županija na nekoliko gradova.

"U tom dopisu koji je potpisala jedna viša stručna savjetnica u Ministarstvu zdravlja navedeno je da im do sljedećeg dana, to jest do 1. listopada ove godine dostavimo neke podatke o zdravstvu u županiji, ali nije korektan način na koji se sve to odvijalo jer nije bilo nikakve rasprave i ostavljen nam je samo jedan dan za odgovor", objasnio je Ževrnja.

Čelnici županijskih domova zdravlja, zavoda za hitnu medicinsku pomoć, ljekarni i Nastavnog zavoda za javno zdravstvo te splitske Poliklinike za rehabilitaciju osoba sa smetnjama u razvoju i Stomatološke poliklinike također se protive tome da se ovlasti u zdravstvu sa županija prenesu na gradove.

Ravnatelj županijskoga Zavoda za hitnu medicinsku pomoć Leo Luetić rekao je da bi se tako smanjila učinkovitost hitne medicinske službe.

Ravnateljica županijskoga Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Jasna Ninčević za taj je prijedlog rekla da je suprotan onome za što se Hrvatska zauzela u strategiji razvoja javnog zdravstva čiji je cilj okrupnjavanje a ne usitnjavanje. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene