Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Europski izbori

Žestoka rasprava u Saboru: HDZ tražio promijenu sastava Etičkog povjerenstva

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ustavni sud nema alat kojim bi mogao provjeriti je li profesorica Vasiljević ikada bila članica SDSS-a. Jedino što im preostaje, kažu, vjerovati joj na riječ.

A zbog Europskih izbora u saborskim klupama žestoka rasprava. HDZ-ovci traže da se promijeni sastav Etičkog povjerenstva koje nadzire izbore jer u njemu sjedi, kažu, članica koja je usko povezana s SDSS-om. Iz SDSS-a odgovaraju kako to nije istina.

Pročitajte i ovo Nikola Grmoja u Saboru Oporba burno novom vlasniku Fortenove: "Nitko u povijesti Hrvatske nije bio ovako moćan kao tajkun Vujnovac" Sabornica - 1 pljušte uvrede Burna rasprava u Saboru o povjerenju Grliću Radmanu: "I jedna i druga strana složile su se da je ovo postao pravi cirkus"

Istovremeno, s Pantovčaka predsjednik Josipović pozvao je građane da u nedjelju izađu na izbore, da daju glas za nekog od 11 kandidata za Europski parlament.

'Na izborima potvrđujemo da znamo i želimo brinuti o zajedničkim interesima, ali i o interesima Republike Hrvatske, da znamo i želimo graditi naš europski dom', rekao je predsjednik Ivo Josipović.

Sabor o racionalizaciji mreže državnih odvjetništava

Za mještane i ali ekipe na poplavljenim područjima izdane su posebne upute o glasovanju.

'Birači Gunje, Vrbanje i Drenovaca, ti birači s 11 biračkih mjesta mogu glasati na bilo kojem biračkom mjestu u Hrvatskoj', objasnio je Dragan Zelić iz Gonga.

A u saboru, žestoka rasprava oko etičkog povjerenstva kojem je zadaća nadzirati europske izbore.  'Članica koju je predložila vladajuća koalicija obnaša visoke funcije u SDSS-u. A po zakonu članovi ne smiju biti stranačke osobe', objasnila je Snježana Vasiljević iz HDZ-a.

'Vi tvrdite da je moguće bit predsjednik gradske organizacije član glavne skupštine stranke a da niste stranački čovjek ali je, moram vam reći kolega Horvat, to vrlo teško vjerovati čini mi se da i vi sami u to ne vjerujete', rekao je HDZ-ov zastupnik, Davorin Mlakar.

'Potpisala je izjavu da nije formalni član SDSS-a, ni obični ni neobični, dakle nikakav ona je simpatizer', kazao je Mile Horvat (SDSS).

'Ako zastupnik koji je član te stranke kaže da nije, pa ja mu moram vjerovat', dodala je potpredsjednica Hrvatskog sabor, Dragica Zgrebec.

Hrvatski sabor o novom zakonu o izvlaštenju strateških projekata

Snježana Vasiljević, članica etičkog povjerenstva odgovorila je na optužbe: 'To je bio pokušaj mog političkog angažmana budući da sam sa strankom surađivala po pitanjima zaštite nacionalnih manjina ali s obzirom da ja nisam htjela političku funkciju nikad nisam niti postala članica stranke', rekla je Vasiljević koja od prošle godine nije na čelu te gradske organizacije.

'Ona je članica manjinskoga vijeća koja nije politička stranka', konstatirao je Milorad Pupovac.

Vasiljević je, stoji na službenim stranicama i članica glavne skupštine SDSS-a. Na stranačku poveznicu, tvrde HDZ-ovci, upozorio je i profesor Čular koji je također član Etičkog povjerenstva.

'Etika ili moral vladajuće koalicije i u ovom predmetu vidi se u svom najboljem svjetlu', dodao je Mlakar.

Ustavni sud nema alat kojim bi mogao provjeriti je li profesorica Vasiljević ikada bila članica SDSS-a. Jedino što im preostaje, kažu, vjerovati joj na riječ.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene