Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Rasprava o referendumu o ćirilici

Žestoka kritika vladajućima: 'Šalju se otrovne strelice na Ustavni sud'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
I SDP i HDZ složili su se napokon da se o referendumskom pitanju o dvojezičnosti treba očitovati Ustavni sud.

Saborski Odbor za Ustav jednoglasno je danas odlučio Hrvatskom saboru predložiti da od Ustavnog suda zatraži ocjenu ustavnosti referendumskog pitanja o ćirilici.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Istraživanje među građanima Referendum o ćirilici bi ipak prošao? Većina građana uz Stožer! Slika nije dostupna Netočna konstrukcija Građanska inicijativa Stožer: 'Anketno pitanje o ćirilici je nekorektno'

'Uvjereni smo da je takav zahtjev nedovršen. Sabor je dužan, ako tako ocijeni, poslati zahtjev na ocjenu ustavnosti. Temeljno je pravo Ustava da se manjinama jamči sloboda i prava. Tome se Hrvatska obvezala i pristupnim ugovorom kad je ulazila u EU', pojasnio je Peđa Grbin (SDP), predsjednik Odbora.

Začuđujuće, s takvim se prijedlogom složio i HDZ, no ne bez primjedbi.

'Kako bi se otklonile sve nejasnoće, i mi se zalažemo da se ocjena ustavnosti referendumskog pitanja uputi na provjeru. No, bez mišljenja odbora, jer se na taj način prekoračuju ovlasti koje ima. Kad se već pozivate na međunarodno preuzete obveze, kod 'lex Perković' ste to zaboravili navesti', opomenuo je vladajuće HDZ-ovac Davorin Mlakar.

Grbin ga je podsjetio kako odluka koju Sabor donosi mora biti obrazložena.

'Referendumsko pitanje nije najsretnije izabrano'

U raspravu se uključio i HDZ-ovac Vladimir Šeks. 'Ovo pitanje ne bi bilo sporno da je Sabor donio odluku o ustavnim promjenama i da se reguliralo pitanje referenduma. Ali što je tu je. Podupirem prijedlog da se uputi zahtjev za ocjenom ustavnosti referendumskog pitanja jer je Ustavni sud jedini mjerodavan. Ali Odbor za ustav prejudicira u odluci jer nema što u obrazloženju utvrđivati i predlagati ocjenu referendumskog pitanja', kazao je Šeks.

Vladajućima je spočitnuo da iz njihovih redova 'dolaze otrovne strelice prema Ustavnom sudu' što se, kaže, vidjelo i kod odluke kojom je Ustavni sud stavio izvan snage dio novog Obiteljskog zakona.

'Odbor nije poštar i ima pravo reći što misli!', 'poklopila' ga je Ingrid Antičević Marinović (SDP).

Šeksa je to očito razljutilo: 'Piše da će Ustavni sud na zahtjev Sabora ocijeniti, ali to ne znači da smo poštari.'

Milorad Pupovac (SDSS) izrazio je zadovoljstvo stavom Odbora da se pitanje uputi Ustavnom sudu. 'Nadam se da se vidi kraj, ali samo se nadam s obzirom da neke stranke to koriste za političku borbu ne pitajući se za manjinske vrijednosti. Ovo obrazloženje je dobro da podsjeti one koji su to potpisivali i donosili, da se vidi da smo protiv Ustava i vlastitih zakona prava manjina i međunarodno priznatih prava. Sabor time ne prejudicira odluku Ustavnog suda', kazao je Pupovac. 

Dragan Zelić iz GONG-a također je podržao prijedlog ocjene ustavnosti.

'Žao mi je što HDZ ipak nije zauzeo stav, što bi bio i znak političke zrelosti, da je protiv  ovakvih inicijativa', poručio je Zelić.

Marin Jurjević (SDP) rekao je da mu je cijela situacija apsurdna:

'Mi imamo dužnost dati svoje mišljenje jer inače ne bi zaslužili tu sjediti. Ne shvaćam, a ne smatram se glupim, kako mi to mišljenjem utječemo na Ustavni sud. Nisam ciničan, ali u Meksiku je služben 61 jezik'.

Šeks je ponovio kako SDP s partnerima ima dovoljno glasova za ustavne promjene.

Ne možeš biti malo trudan, malo ne

'Poštujem vas više nego vašu stranku. Nismo mogli dogovoriti konsenzus s HDZ-om jer ste bili protiv i neka to javnost zna. Što je onda s vašom odgovornošću. Ne moze se biti malo trudan, malo ne. Ili jesi trudan ili nisi...nema veze to sa ženama', slikovit je bio Jurjević.

Dragutin Lesar iz Hravatskih laburista istaknuo je da Sabor ima samo dvije mogućnosti; ili raspisati referendum ili zatražiti ocjenu ustavnosti.

'Nadam se i da izjava tipa - dok sam ja premijer, ovog referenduma neće biti - više neće biti', izjavio je Lesar.

'Kao što vidimo, HDZ nije kriv nizašto', primjetio je Grbin na što mu je Šeks kazao: 'Kolega Grbin, ova vaša upadica nije u redu.'

Nenad Stazić (SDP) također se uključio u raspravu.

'Nema smisla u pol bijela dana Ustavni sud pitati je li dan.  Zastupnici moraju iznijeti stav jer sve drugo bi bio kukavičluk. Igrati se sa pravima manjina je opasno. Bacajući bombe treba paziti da jedna i ne pukne', poručio je Stazić.

 

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene