Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Domišljati lopovi

Žestoka borba protiv krijumčara novca! Carinici u pošiljci otkrili posebni papir: "U prošloj godini zaplijenjeno 340 tisuća eura krivotvorenih novčanica"

Aktualno Galerija Goran Kucelj, Predstojnik Gcu Zračna luka i Pošta Goran Kucelj, Predstojnik Gcu Zračna luka i Pošta Foto: DNEVNIK.hr Lov na krivotvorine - 3 Lov na krivotvorine - 3 Foto: DNEVNIK.hr Lov na krivotvorine - 1 Lov na krivotvorine - 1 Foto: DNEVNIK.hr Lov na krivotvorine - 4 Lov na krivotvorine - 4 Foto: DNEVNIK.hr +3 Lov na krivotvorine - 5 Galerija 1/8 >>
Od uvođenja eura traje i sve žešća borba protiv krijumčara novca koji ga pokušavaju uvesti na sve domišljatije načine. Carinici su u poštanskoj pošiljci otkrili i posebni papir od kojeg su se lažne novčanice trebale tiskati i kod nas. Detalje donosi reporterka Dnevnika Nove TV Dina Ćevid.

Po boji koju rendgen pokazuje - jedan od paketa carinicima je upalio alarm sumnje pa ništa ne prepuštaju slučaju.

Sumnja se vrlo brzo pokazala opravdanom, a dnevno pregledaju i desetak tisuća pošiljki. One u kojima je krivotvoreni novac - sve su češće otkad je Hrvatska uvela euro.

"Idemo sistemom rendgen je nešto pokazao, evo unutra smo našli krivotvoreni novac i sad će se dalje postupat", rekao je Anđelko Zetić, iz GCU Zračna luka i pošta.

Krivotvoreni novac obično stiže iz Kine ili Turske. A u prošloj godini upravo na ovom mjestu zaustavljeno je više od 300 tisuća lažnih eura. Hrvatska je i dio međunarodnih akcija.

"U 2023. godini sve zajedno je bilo zaplijenjeno 340 tisuća eura krivotvorenih novčanica. To je sve otkriveno na ovom rendgenskom uređaju. Pošiljke se sastoje od par stotina do desetka tisuća eura", rekao je Goran Kucelj, predstojnik GCU Zračna luka i Pošta.

Pročitajte i ovo Drama u Petrinjskoj ulici Kaos u Zagrebu Vjetar ili nemar? Uzrok pada skele i dalje se utvrđuje, građani uznemireni: "Ovdje se radi očito o loše izvedenim radovima"

Ne stiže samo već krivotvoreni novac nego i materijali potrebni za njegovu izradu. Tako Carinskoj upravi nije promaknulo ni 1000 listova zaštićenog papira s ugrađenim zaštitnim vlakima i zaštitnom niti.

"Na dark webu možete naručiti apsolutno sve što vam padne napamet, e sad oni moraju izaći iz virtaulnog svijeta i fizički dostaviti to i tu nastupamo mi da to probamo zaustaviti i spriječiti", kaže Andrija Pejić iz GCU Zračna luka i Pošta

U ovom slučaju paket je na kućnoj adresi primio 24-godišnjak koji je u zajedničkoj akciji sa zagrebačkom policijom odmah uhićen. U kući je potom pronađeno osam printera i prijenosno računalo. Protiv njega je podnesena kaznena prijava.

Najčešće se krivotvore novčanice od 100, 200 i 500 eura. Ali manje apoene lakše je staviti u optjecaj.

"Na toj sitnoj prodaji, uličnoj prodaji, to bude tzv.radni novac i u toj brzoj izmjeni novca se to može dogoditi", rekao je Pejić.

Zato apeliraju kako na najjednostavniji način prepoznati lažnu novčanicu.

Pročitajte i ovo Banski dvori Nastavak rata Stigla reakcija Vlade na predsjednikovu izjavu: "Čega se Milanović toliko boji?"

Pod povećalom su one pošiljke koje dolaze iz trećih zemalja. Krijumčari su sve domišljatiji, a carinici nailaze na svašta.

"Pa imamo razni spektar robe koji dolazi, iznenadili biste se kad bi vidili što sve ljudi naručuju. Robe, lijekova puno, narkotici, upravo smo ovih dana imali dvije zaplijene marihuane iz Kanade i Velike Britanije", rekao je Milan Todorić iz GCU Zračna luka i pošta

Ako u vaše ruke dospije lažni novac, to bi vas moglo skupo stajati - zato o svemu obavijestite policiju

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene