445854
445854
445854
445854
445854

Ženska kvota ostaje mrtvo slovo na papiru, ali dosad nije nitko kažnjen

  • , 08.08.2016., 07:49
  • Autor:
  • komentara

Ženska kvota, iako zakonom propisana, dosad je bila samo mrtvo slovo na papiru. Zakon predviđa i do 40 posto žena na listama za Hrvatski sabor, a u stvarnosti ih na Markovu trgu sjedi nekoliko puta manje. DIP upozorava stranke da poštuju tu odredbu, a za njeno nepoštivanje propisana je i novčana kazna.

 
 
 
 
\'Ženska kvota\' mrtvo slovo na papiru (Video: Dnevnik Nove TV)
\'Ženska kvota\' mrtvo slovo na papiru (Video: Dnevnik Nove TV)

I u nedjelju su se u Državnom izbornom povjerenstvu predavale kandidacijske liste za prijevremene parlamentarne izbore. Iz DIP-a stranke upozoravaju na poštivanje ženske kvote.

"U slučaju kada otkrijemo da neka od stranaka koje su podnijele kandidacijske liste u svakoj izbornoj jedinici nije zadovoljila zakonsku odredbu o 40 posto zastupljenosti oba spola, na nama je podnijeti obavijest DORH-u i Pravobraniteljici za ravnopravnost spolova. Tu obaveza DIP-a po zakonu prestaje", odgovara Slaven Hojski iz DIP-a.

Strankama prijeti novčana kazna u iznosu od 50 tisuća kuna. Doduše, do sada nitko nije kažnjen. Iz SDP-a tvrde da tradicionalno daju najviše zastupnica.

"Sigurno da će SDP kao i dosad dati najveći broj zastupnica u Hrvatskom saboru. To je uvijek bilo tako. Na kraju krajeva, da nije bilo tada naše vladajuće koalicije, vjerojatno nikad ne bi ni imali Zakon o ravnopravnosti spolova koji propisuje određene kvote", ističe Sabina Glasovac, saborska zastupnica SDP-a.

Poštivanju ženskih kvota nadaju se i žene HDZ-a.

"Nadam se da će ovoga puta zaista ta zastupljenost žena biti prema zakonskim normama i da ćemo zaista početi cijeniti taj veliki resurs koje stranka ima u ženama", navodi Sanja Putica, saborska zastupnica HDZ-a.

U 8. sazivu Sabora, od 151 zastupnika samo su 23 žene, što gledano u postocima iznosi tek 15,2 posto. Sa svakim izborima je sve bolje, ali porazavajuće u odnosu na europsku praksu. Uglavnom, žene se nalaze na zadnjim mjestima listi bez šansi da dođu na Markov trg.

"To je samo dokaz da ne treba ispuniti samo žensku kvotu nego treba ženama dati i ulazna mjesta u parlament", dodaje Putica.

A u Sabor, upozoravaju u DIP-u, ne mogu ući oni koji su osuđeni na bezuvjetnu kaznu zatvora duže od 6 mjeseci te oni osuđeni za teška kaznena djela za koje nisu protekli rokovi rehabilitacije.
 

 

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se