Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Provjerili smo

Žene bolje znaju s novcem?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Tko bolje barata stanjem u novčaniku? Muškarci ili žene? Odgovor na ovo delikatno pitanje Ekipa Provjerenog potražila je od stručnjaka, ekonomista, psihologa, ali i među posjetiteljima jednog shopping centra.

Troše na cipele, odjeću, šminku... Novac jednostavno curi kroz prste, a dati ženi kreditnu karticu ravno je potpisivanju bankrota? I dok jači spol sada vjerojatno likuje i potvrdno kima glavom, kako objasniti činjenicu da u većini obitelji kućnim budžetom upravlja ženska, a ne muška ruka?

Pročitajte i ovo Provjereno: dječak s invaliditetom - 5 Priča Provjerenog Ante je rođen bez ruku, ali tvrde im da je to – privremeno: "Teško je opisati taj šok, iznenađenje i bol" Kako izgleda sretna obitelj? - 1 Donosi Provjereno Marija je udomila četrnaestero djece, a Marina brine o autističnome unuku: "Najviše što možete dati, dat ćete za obitelj!"

"Istraživanja su pokazala da su žene puno bolje u planiranju financija odnosno bolje znaju napraviti razmjer između uloženog i potrošenog u svom budžetu, a istovremeno ne zapadaju toliko u dugove i ne nagomilavaju toliko račune kao muškarci“, kaže psihologinja Ana Celjak. Naravno, to ne znači da žene nemaju svoje male slabosti. Cipele, odjeća, šminka, kremice… I dok muškarci u trgovine uglavnom dolaze ciljano i s točnom idejom što će kupiti, žene više vole razgledavati, isprobavati, mijenjati, premišljati se. Upravo zato smatra ekonomist dr. sc. Saša Petar stječe se dojam da su žene neodlučne i ne znaju s novcem. Još jedan razlog za ovakve predrasude leži u činjenici da su kroz povijest muškarci bili ti koji su zarađivali i donosili novac u kuću, a ne žene.

Žene na odjeću, cipele i kozmetiku, muškarci na automobile, kladionice, skupe gadgete. I dok ljepši spol svoje male luksuze uglavnom plaća karticama, muškarci su skloniji plaćanju gotovinom. U kupnji su impulzivni, kaže Igor Graf, prodavač u trgovini tehničkom robom. A u uvjetima u kojima trgovci na sve načine mudo i vješto koriste naše slabosti i nastoje nas navesti da kupimo i ono što nam nije potrebno, u financijske probleme upadamo svi, bez obzira na spol. Kreditne kartice koje nam se tada čine kao spas zapravo su samo put u veće probleme. "Kod kreditnih kartica postoji jedna zanimljiva psihologija. Kupili ste nešto, dali ste karticu, vratili su vam karticu, dobili ste robu. Nemate osjećaj da ste nešto dali. Kod novca, vi date novac, oni vam daju robu, ostali ste bez novca i već je onaj osjećaj uh, nešto sam izgubio“, objašnjava ekonomist Petar.

"Ne znam da li ste čuli za onu uzrečicu - možete se pokriti pokrivačem onoliko koliko je dug“, podsjeća Elena Medvid, voditeljica radionice o upravljanju osobnim financijama Hrvatske udruge banaka. Uzrečica je to koju, po svemu sudeći, mnogi zaborave jer nas većina živi na dug i od novca koji u biti nema. Na HUB-ovoj radionici Elena uči polaznike kako se ne dovesti u takvu situaciju. Dvije trećine polaznika su žene, ali to ne znači, uvjerava Elena, da one lošije upravljaju novcem. Upravo suprotno, svjesnije su problema i spremne su potražiti pomoć.

Možda i troše više novca, ali po svemu što je ekipa Provjerenog doznala od stručnjaka, žene njime i gospodare bolje. Pogledajte prilog!

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene