Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Zemlje Jadranske povelje tvrde kako članstvo u NATO-u stabilizira regiju

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ministri vanjskih poslova Hrvatske, Makedonije i Albanije usvojili su u utorak zajedničku izjavu uoči summita NATO-a u Bukureštu u kojoj ističu da bi članstvo tih zemalja u Sjevernoatlanskom savezu stabiliziralo jugoistočnu Europu.

Manje od mjesec dana prije summita NATO-a u Bukureštu od 2. do 4. travnja, trojica ministara smatraju da je njegovo širenje na tri zemlje korak naprijed u trajnoj stabilnosti i napretku regije.

Pročitajte i ovo Sidro oštetilo cjevovod Balticconnector Hibridno ratovanje Sigurnost milijarde ljudi je ugrožena: "Znamo što su Rusi razvili za ratovanje pod morem" Ulf Kristersson i Recep Tayyip Erdogan sastanak u Vilniusu Glavni tajnik NATO-a sazvao sastanak Erdogana i Kristerssona: "Važno je da sljedeći tjedan imamo pozitivan ishod"

"Uvjereni smo da će širenje Saveza na zemlje Američko-jadranske povelje biti dodatna vrijednost za stabilnost regije kao i za mogućnosti NATO-a u jugoistočnoj Europi", ističe se u zajedničkoj izjavi šefova diplomacija triju zemalja kandidata za prijam u NATO.

Ističući kako u Bukureštu postoji mogućnost za upućivanje pozivnice, ministri kažu da su tri zemlje potpuno svjesne da do sastanka na vrhu trebaju dovršiti zadane reforme kako bi se to i ostvarilo.

"Albanija, Makedonija i Hrvatska nastavit će se idućih dana i tjedana aktivno pripremati za članstvo. Nakon što postanu članice, svaka će zemlja nastaviti s reformama koje traže više vremena i napora", kažu ministri.

Tri zemlje, koje se za priključenje NATO-u pripremaju nekoliko posljednjih godina, nadaju se da će im šefovi država i vlada članica NATO-a uputiti poziv za priključenje sa summita Saveza u Bukureštu koji se održava od 2. do 4. travnja.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene