Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Povlačenje vode bit će dugotrajno

Zemljani nasip u Mekušju izdržao noć

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Privremeni zemljani nasip u karlovačkom prigradskom naselju Mekušju izdržao je noć, uz ogroman angažman ljudi i dodatno podizanje i učvršćivanje, jer je Korana dosegla čak 821 centimetar, a nasip je bio projektiran za vodostaj od 820 cm, a mnogo je kuća spašeno od plavljivanja, izjavila je jutros Biljana Željeznjak, voditeljica karlovačke Ispostave Hrvatskih voda.

Plavljenja, po treći put ove godine u Karlovcu, su velika, ceste i naselja su na mnogim mjestima poplavljeni, a povlačenje vode bit će dugotrajno.

Pročitajte i ovo Čišćenje otpada za migrantima - 5 Više od 120 vreća smeća Za sobom ostavljaju odbačenu odjeću, obuću, higijenske potrepštine: "Jedva smo naučili naše ljude da ne bacaju otpad u prirodu, a sad smo dobili migrante" Život mještana Barilovića daleko je od idile - 4 Poziv Dnevnika Nove TV Širenje kamenoloma u maloj općini: Strahuju zbog zagađenja i boje se da će im ostati samo jedna opcija

Vodostaj Korane je visok, a velik je i dotok novih količina jer je kiša jučer padala uzvodno, na Plitvicama i u Slunju.

Privremeni nasip u Mekušju izdržava, kaže Želježnjak ali naglašava da taj nasip i sva druga mjesta obrane na karlovačkom području traže dežurstvo i stalne intervencije, bez obzira što je vodostaj pao za tri ili četiri centimetra.

Bitno je reći da sve što se poduzima daje rezultate i ovaj put je razorni utjecaj vode podjednak kao u veljači, ali znatno manji nego u rujnu.

Karlovačke rijeke rastu: Poslano upozorenje građanima

„Ponavljamo često, ali očito još uvijek nedovoljno često, da sustav obrane od poplava u Karlovcu treba završiti ili, u suprotnom, s plavljenih djelova trajno maknuti kuće i sav urbani dio“, naglasila je Željeznjak.

Dodala je da se konačno mora izračunati i vidjeti kako često saniranje šteta košta više od skupog i zahtjevnog posla gradnje 30-tak kilometara nasipa i drugih protupoplavnih objekata.

"Za ovakvo što više nema opravdanja; pitam se hoće li netko staviti plus i minus na papir i odlučiti. Iako treba velika količina novaca za sustav obrane Karlovca, ova klima zahtjeva ili gradnju nasipa ili ćemo iseliti ljude i ukloniti kuće", rekla je Željeznjak.

Na pitanje je li s nekoliko centimetara pada vodostaja na rijekama jutro lakše od noći u smislu obrane od poplava, voditeljica karlovačke Ispostave Hrvatskih voda odgovara - da nije.

Tih nekoliko centimetara ne znači puno. Potreban je krajnji oprez na svim punktovima, budno se prati svako mjesto plavljenja i intervenira gdje se može, primjerice sa crpkama kod Mostanja, ali i na obali Trnskog u centru grada, rekla je Željeznjak. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene