Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nakon najave

Stipić: Sutra očekujemo isplatu putnih troškova prosvjetarima

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Predsjednik Sindikata zaposlenih u hrvatskom školstvu Preporod Željko Stipić izrazio je danas nadu, nakon jučerašnje najave iz Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta, da će sutra zaposlenicima u školstvu napokon biti isplaćeni putni troškovi.

'Očekujemo sutrašnji dan, zaposlenici redovito dolaze na posao o svome trošku, jer gotovo 40 dana nisu dobili naknadu za putne troškove pa se snalaze kako znaju i umiju. Nadam se da će zaposlenici sutra dobiti svoj novac, iako sa zakašnjenjem. Prema još uvijek važećim kolektivnim ugovorima, naknade za prijevoz isplaćuju se posljednjeg dana u mjesecu jer se tada kupuju karte za idući mjesec, kazao je Stipić.

Pročitajte i ovo Janja Milić - 2 HZZO ne vidi problem Građani iz zaleđa Obrovca ogorčeni, nemaju pravo na putne troškove: "To su muke. Ono malo što imaš - daš sve za put doktoru" Slika nije dostupna Muke profesora mu nevažne Jovanović javno 'pegla' odnos s Linićem

'Ministar Željko Jovanović naslijedio je lošu praksu zakidanja na putnim troškovima od svojih prethodnika pa smo očekivali da će to promijeniti, no on ju je čak 'unaprijedio', tako da je isplata naknada nekad kasnila 10 do 15 dana, a sad kasni 40 dana", istaknuo je Stipić.

Prosvjetari: Ministar omalovažava ozbiljan problem

Ministar očito nije svjestan dubine problema, jer da jest ne bi za rješenjem toliko dugo tragao, već bi ga pronašao za nekoliko sati, budući da bez nastavnika - putnika odgojno obrazovni sustav praktično ne može funkcionirati, upozorio je Stipić.

Mnogi u zemlji nemaju posao ili rade a ne primaju plaću, pa će reći da tražeći troškove prijevoza tražimo "kruha nad pogačom", no činjenica je da pojedinci za putne troškove moraju za prijevoz izdvojiti i do tri tisuće kuna i ne mogu iz mjeseca u mjesec sufinancirati odlazak na posao. Vrijeme je da se tome stane na kraj, naglasio je Stipić.

Radi se o ukupnom iznosu od oko 260 milijuna kuna godišnje, i to samo za troškove prijevoza za zaposlenike u osnovnom školstvu, dok za prosvjetare u srednjim školama taj trošak plaćaju osnivači, odnosno županije.

Procjena je da od 40.000 zaposlenih u osnovnim školama, njih oko dvije trećine imaju pravo na naknadu troškova prijevoza, kaže Stipić. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene