Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Željko Reiner

Prvi čovjek Sabora komentirao stanje u vladajućoj većini

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Sadašnja vladajuća većina u Hrvatskoj će opstati a oporba je praktično u rasulu dok vladajućoj koaliciji podmeće fašizaciju, ustvrdio je presjednik Hrvatskog sabora Željko Reiner u intervjuu kojega je u subotu objavio sarajevski "Dnevni avaz".

"Domoljubna koalicija predvođena HDZ-om, Most koji je podržava kao i neke druge stranke koje je podržavaju imaju stabilnu većinu", kazao je Željko Reiner dodajući kako raspad vladajuće koalicije samo priželjkuje oporba izazivajući trzavice.

Pročitajte i ovo Tarik Imamović Obitelj odahnula Kraj potrage: Pronađen je 26-godišnjak iz Zenice koji je nestao u Zagrebu Predsjednik Republike Zoran Milanović - 10 Nazvao ga populistom Šef diplomacije BiH žestoko opleo po Milanoviću: "To o njemu više govori nego o bilo kome drugom"

Dodao je kako je sadašnja oporba nakon poraza na prošlogodišnjim parlamentarnim izborima "danas u rasulu", a argument za to je našao u raspuštanju splitskog ogranka SDP-a.

Reiner je potvrdio kako u vladajućoj koaliciji ne misle isto o različitim stvarima no najvažnijim je ocijenio to što se na kraju ipak uspijeva postići dogovor.

"Mi svoje saveznike uvažavamo i naša će se suradnja održati", kazao je Reiner.

Izmišljene priče o fašizaciji...

Tvrdnje o fašizaciji Hrvatske ocijenio je netočnima dodajući kako su one sastavni dio nastojanja "političkih gubitnika" da diskreditiraju sadašnju hrvatsku vlast.

"Takve se stvari namjerno i smišljeno imputiraju Hrvatskoj", kazao je Reiner ustvrdivši kako se slučajevi navodne fašizacije izmišljaju. Kao primjer naveo je iscrtavanje kukastog križa na nogometnom stadionu u Splitu za što do danas nitko nije osuđen.

Kazao je kako je takvo što nekome odgovaralo da bi upotpunio izmišljene priče o fašizaciji Hrvatske.

"To je samo jedan primjer kako politički gubitnici žele ocrniti Hrvatsku pred svjetskom javnošću", kazao je Reiner koji je intervju sarajevskom listu dao uoči svog prvog službenog posjeta Bosni i Hercegovini koji počinje u ponedjeljak.

Potpora BiH u približavanju EU

Reiner je tim povodom istaknuo kako je Hrvatskoj od ključnog interesa europski put Bosne i Heregovine pa će stoga snažno podupirati tu zemlju u približavanju eurotlantskim integracijama.

Reiner će tijekom posjeta BiH boraviti u Sarajevu, Mostaru i Banja Luci gdje će se sastati s najvišim bosanskohercegovačkim dužnosnicima a u intervjuu je kazao kako Hrvatska stoji na raspolaganju sa svojim iskustvom u pregovorima te mogućnosti da pruži političku i tehničku potporu u pregovaračkom i reformskom procesu.

"Držimo da je članstvo svih zemalja jugoistočne Europe u euroatlantskim institucijama najbolje jamstvo dugoročne stabilnosti i sigurnosti u ovom dijelu Europe", kazao je Reiner.

O otvorenim pitanjima s BiH

Spominjući otvorena pitanja u odnosima između Hrvatske i BiH poput onog o granicama Reiner je kazao kako je uvjeren da su ona rješiva kroz dogovor i na temelju dobre volje obje strane pri čemu nitko neće biti zakinut.

U odnosu na moguću gradnju odlagališta nuklearnog otpada na Trgovskoj gori u općini Dvor čemu se BiH protivi Reiner je istaknuo kako o tome nikakva neopoziva odluka nije donesena te je zajamčio kako će Hrvatska i u tom slučaju postupati sukladno međunarodnim standardima.

Reiner je istaknuo kako je sadašnja hrvatska vlast posebice zainteresirana kako pomoći Hercegovini za koju je ocijenio kako ima ogromne resurse koji nisu iskorišteni.

Za Hrvatsku je, po njegovim rječima, taj dio BiH posebice važan zbog činjenice da u njemu živi najveći broj Hrvata za koje je Reiner kazao kako moraju imati podjednaka prava kao Bošnjaci i Srbi.

Komentirajući stanje u regiji predsjednik Hrvatskog sabora je izrazio uvjerenje kako je vrijeme sukoba prošlo te da podizanje napetosti služi tek za predizborne svrhe ili osobnu promociju pojedinaca.

"Svim stranama potreban je razgovor, dijalog i konkretan izlaz iz ove situacije", kazao je Reiner pojašnjavajući kako je svima u regii najvažniji bolji životni standard jer se od toga živi.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene