Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Reiner se priprema

Što muči predsjednika Sabora prije važne sjednice?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Sastavljanje Vlade i kompletiranje Sabora ulazi u posljednju fazu. Predsjednik sabora Željko Reiner za ponedjeljak je sazvao sve klubove zastupnika radi dogovora.

Predsednik Sabora priprema se za petak, dan kada Vlada u Sabor treba doći po povjerenje zastupnika. No treba popuniti i funkcije u Saboru.

Pročitajte i ovo Zastupnici koji nisu ušli u Sabor Sabor pa pa Njih više nećemo gledati u Saboru: Bili su među najglasnijima, ali sada će rasprave gledati samo na TV-u Marija Selak Raspudić Reforma Hrvatskog sabora Selak Raspudić: "Željezna ograda, simbol HDZ-ove Vlade, stvar je prošlosti"

'U petak će trebati izabrati potpredsjednike Sabora, iz praktičnog razloga, da ne moram uvijek samo ja tamo biti. A nakon toga će doći mandatar koji će prikazati program Vlade, pa će biti rasprava, izglasavanje povjerenja, pa nastavak s drugim tijelima', kazao je Željko Reiner.

Zastupnike bi u petak na stolovima trebao dočekati program Vlade, ali i životopisi svih ministara. Reiner će predložiti da se raspravlja samo po klubovima zastupnika.

'Nadam se da će tako biti zbog dostojanstva Sabora. Jer ovo nije svečana, ni obična radna sjednica, već jedina ovakva u mandatu. Pa očekujem da ćemo se dogovoriti oko tih stvari'.

Mandatar Tihomir Orešković za program i predstavljanje Vlade ima 30 minuta. Svaki Klub u Saboru ima pravo govoriti 15 minuta, a u Saboru ima 13 klubova. Dakle, bez pojedinačnih rasprava do glasovanja bi trebalo proći najmanje 4 sata.

'Ne bi trebalo biti želja da se zapravo umanji dignitet Sabora, da nastavimo raditi do ponoći zato što svatko ima potrebu govoriti, na što naravno, ima pravo, ali kažem, postoje neki nepisani uzusi kojih smo se do sada držali', kazao je Reiner.

Oporba pak, nije otkrila pristaje li na prijedlog predsjednika Sabora. Za sada ne vide razloge zašto bi se ograničavala rasprava, no odlučit će do petka.

'Uvjeren sam da je svima stalo da Sabor počne napokon raditi i da Vlada počne funkcionirati. Ja se nadam da će sjednica koliko god bila duga značiti početak rada Sabora i Vlade koji svi građani iščekuju', kazao je predsjednik Sabora.

Čeka i predsjednica koja je, doznajemo, iskazala želju da, ako je moguće, bude prisutna na sjednici dok mandatar iznosi program. Sjednica je radna i poslovnik ne predviđa goste. Pitanje je hoće li predsjednica biti pozvana u dvoranu, na galeriju ili - nigdje.

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene