Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Statut grada Vukovara

Pinjuh: 'Vukovar se treba proglasiti mjestom od posebnog pijeteta'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Krizu nastalu zbog postavljanja tabli s dvojezičnim natpisima na državne institucije moguće je riješiti u samom Vukovaru, i to kroz Gradsko vijeće izmjenama Statuta Grada Vukovara, tako da se Vukovar proglasi mjestom posebnog pijeteta prema žrtvama Domovinskog rata, smatra predsjednik vukovarskog Gradskog vijeća Željko Pinjuh (SDP).

'Učinit ćemo sve potrebne korake kako bi odluku o pristupanju izmjenama gradskog Statuta donijeli već na prvoj idućoj sjednici Gradskog vijeća, koja bi se trebala održati za desetak dana', najavio je Željko Pinjuh.

Moguće je, nakon što se otvori 'kutija' s izmjenama Statuta, 'u nju staviti mnogo štošta što je u interesu građana Vukovara', rekao je Pinjuh dodajući kako je Statut Grada Vukovara već trebalo izmjeniti radi usklađivanja s nizom donesenih zakona, ali se to nije uspjelo učiniti prije lokalnih izbora.

'Sada, kada već Statut moramo mijenjati, prilika je da se u okviru izmjena očitujemo i oko mogućnosti da se Vukovar proglasi mjestom od posebnog pijeteta', kaže Pinjuh dodajući kako prije takve odluke treba provesti široku javnu raspravu među vukovarskim političkim strankama, stradalničkim i braniteljskim udrugama, i koordinacijama nacionalnih manjina Grada Vukovara.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Promijenjen statut grada Šef vukovarskog SDSS-a nakon ukidanja ćirilice: "Pogažen je minimum ljudskih prava. Ovo je ogroman korak unazad" Slika nije dostupna Reakcije na izmjene 'Vukovar će se izmjenama statuta izuzeti od dvojezičnosti'

>> Vukovar: 'Mirno prosvjedujemo, nikoga ne diramo, ne diramo niti Srbe, niti ih vrijeđamo'

Zbog postavljanja tabli s latiničnim i ćiriličnim natpisima u Vukovaru od ponedjeljka traju prosvjedi Stožera za obranu hrvatskog Vukovara na kojima se danas okupilo oko 500 prosvjednika. Prosvjednici su u hodnji prošli središtem grada do gradske četvrti Mitnica.

Novi prosvjed zakazan je za sutra kada će prosvjednici ići do Veleprometa te odati počast stradalima na tom vukovarskom stratištu. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene