Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Malnar republik

Željko Malnar imao je i svoj blog, pročitajte što je pisao!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Željko Malnar jedno je vrijeme objavljivao i svoj blog, koji je bio dosta popularan među čitateljima.

Legendarni televizijski voditelj, putopisac, pustolov i novinar Željko Malnar (69), koji je u utorak iznenada preminuo, svoje je kolumne jedno vrijeme objavljivao i na Blog.hr-u.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Neponovljiva figura javnog života Milan Bandić: Potresla me vijest o odlasku Željka Malnara Slika nije dostupna Kultna emisija VIDEO Neki od najboljih trenutaka Noćne more Željka Malnara

Gotovo je svaki njegov blog, koji je nazvao Malnar republik, izazivao veliku pozornost čitatelja. Ispod tekstova je često bilo i više od sto komentara.

>> Umro je Željko Malnar (69)

Posljednji je zapis pod naslovom 'Tarzanova filozofija' na Blog.hr-u objavio 2006. godine, a u nastavku ga prenosimo u cijelosti.

Sklonost samozaboravu već leži u čovjeku kao takvom. Njemu je potrebno da se otrgne ili da dobije plaću kako se ne bi izgubio u svijetu, običajima i u folkloru. E, tu počinje filozofiranje na Peščenici. Filozofiranje jest potreba da se nađe put do samoga sebe i da se pomogne sebi samome.
To se postiže na dva načina.

Jedan jest meditacija, a drugi komunikacija. Meditacija nije za Peščeničane, jer, kako kaže Jaspers: "Ono što sam osvješćivanjem stekao sam za sebe, to kao da nije stečeno. Ono pak što se stekne u komunikaciji, to jest prava spoznaja jer istina počinje u dvoje."

Zbog toga filozofija traži komunikaciju. Ona traži da čovjek napusti prkosno potvrđivanje sebe! Čovjek, to jest Peščeničan mora neprestano sam sebe dovoditi u sumnju i ne smije postati siguran u sebe. Sigurni u sebe i svoju državu, po Tarzanu, postaju oni preko granice – Hrvati, koji su sebi napravili državu da u njoj rade besplatno. To se zove duhovna nadgradnja.

Peščenica je još daleko od toga cilja i zato Tarzan savjetuje našim arijevskim radnicima da spoznaju sebe, ali i da traže plaću za svoj rad.

Tarzan još kaže da filozofirati znači učiti da se živi i umjeti da se umre.

Zbog nesigurnosti peščeničkog postojanja u vremenu, život je samo pokušaj. Nemoć racionalnog u onome što je za nas istinski i važno, primjerice, u postavljanju ciljeva i svrha, u spoznaji najvišeg dobra, u spoznaji Boga i ljudske slobode, budi ono mišljenje koje se služi sredstvima razuma, ali je više od razuma. Stoga filozofiranje, da bi se razbuktalo, na Peščenici teži granicama razumske spoznaje.

Onaj tko misli da sve može prozrijeti, taj više ne filozofira. Taj je kao penzić koji misli "da ih je skužil". Takav je zapao u neku vrst znanstvenog praznovjerja. A Tarzan kaže da je najgore kad se čovjek prestane čuditi.

Onaj tko se prestane čuditi, taj više ne pita. Tko ne zna više ni za jednu tajnu, taj je više ne traži. A cijeli štos jest, po Tarzanu, u tome što, uz temeljnu uzdržanost na granicama mogućnosti znanja, filozofiranje poznaje i punu otvorenost za ono što se na granicama znanja pokazuje kao nešto što se može znati, primjerice, kad će Hrvatska dospjeti do blagostanja?

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene