443299
443299
443299
443299
443299

Hrvatski apsurd: Povjerenstvo kaznilo Keruma s 40.000 kuna na 12 rata, no platit će manje od pola?

  • , 14.07.2016., 10:40
  • Autor:
  • komentara

Neki hrvatski dužnosnici ni nakon višekratnih upozorenja Povjerenstva za sprječavanje sukoba interesa da s početkom ili krajem mandata podnesu imovinske kartice nisu ispunili te obveze.

 
 
 
 
Kerum kažnjen s 40 tisuća kuna (Video: Dnevnik Nove TV)
Kerum kažnjen s 40 tisuća kuna (Video: Dnevnik Nove TV)

Povjerenstvo za sprječavanje sukoba interesa je 28. travnja pokrenulo postupak protiv Željka Keruma zbog toga što nije predao imovinsku karticu ni u roku od 30 dana od prestanka dužnosti u Saboru.

'Ja to povjerenstvo i njihov rad ne priznajem, to treba ukinuti'

Željko Kerum

Povjerenstvo mu je ranije, 9. veljače naložilo Kerumu da dostavi imovinsku karticu, što on do danas nije učinio.

Povjerenstvo je utvrdilo kako je 18. svibnja Kerum zaprimio obavijest da je protiv njega pokrenut postupak te je mu je zbog povrede zakona izreklo sankciju obustave dijela plaće, sveukupno 40.000 kuna, koje će se naplatiti u 12 obroka. Povjerenstvo je, pojasnili su, kaznu moralo podijeliti u obroke.

'Dužnosnik Željko Kerum počinio je povredu odredbi Zakona o sprječavanju sukoba interesa za što mu je izrečena sankcija u iznosu od 40.000 kuna, koja će se izvršiti u 12 obroka zbog ograničenja visine koja se može u jednom obroku naplatiti', kazala je predsjednica Povjerenstva za sprečavanje sukoba interesa Dalija Orešković.

No, to nije sve. Kako je Kerum bio zastupnik u prošlom sazivu Sabora zatražio je da mu se aktivira pravo na naknadu pune plaće 6 mjeseci nakon isteka mandata te još pola plaće kroz narednih 6 mjeseci. Tu nastaje novi problem. Naime, po zakonu Povjerenstvo može naplatiti kaznu dužnosniku samo dok on još uvijek jest dužnosnik. Kako mu u prosincu ističe rok od 6 plus 6 mjeseci, tako mu se nenaplaćeni obroci najvjerojatnije više neće moći naplatiti.

Povjerenstvo će, neslužbeno se doznaje, zalagati se za izmjenu tog zakona.

Podsjetimo, Kerum svoju imovinsku karticu nije predao ni u prijašnjem sazivu Sabora. Povjerenstvo je utvrdilo kako on sustavno ne ispunjava svoju zadaću, te podsjetili da je bio kažnjen i u prošlom sazivu Sabora jer nije dostavio imovinsku karticu za početak mandata. Upravo to je, istaknuli su, utjecalo na visinu kazne.

Kerum za sve to, ne haje.

'Neka zakidaju. Gdje je bilo i bit će,gdje je vrilo i vrit će. Naravno, uvijek je na tepeti Kerum i kazni Keruma. I to je već 10. put. Znači, ja to povjerenstvo i njihov rad ne priznajem, to treba ukinuti', prokomentirao je Kerum.

Kerumova sestra Nevenka Bečić, također zastupnica iz bivšeg saziva Sabora koja je isto aktivirala pravo na naknadu plaće 6 + 6 mjeseci, Povjerenstvo je upitala može li kao županijska vijećnica primati naknadu. Iz Povjerenstva su joj pojasnili da nije moguće istovremeno primati dvije naknade, tj. da mora izabrati koju od tih naknada želi primati, saborsku ili onu od županije. 

Željko Kerum, Nevenka Bečić (FOTO: Patrik Macek/PIXSELL)

Željko Kerum i Nevenka Bečić (FOTO: Patrik Macek/PIXSELL)

Ni Mila Jelavić neće platiti kaznu

Osim o Kerumu Povjerenstvo je odlučivalo i o bivšoj pravobraniteljici za djecu Mili Jelavić koja je predala imovinsku karticu ali nije navela nekoliko stvari - izvor stjecanja imovine, neto plaću supruga, itd...

Povjerenstvo joj je dalo rok da to ispuni, no Jelavić je kazala kako nije dobila obavijest Povjerenstva te da se na nju ne bi namjerno oglušila.

Ipak, Povjerenstvo je utvrdilo kako joj je obavijest uručena te je zaključilo kako nije poštovala rok i donijelo odluku kako je došlo do povrede zakona. No, ni ona neće platiti kaznu jer joj je mandat prestao prije više od 12 mjeseci, pa se kazna također više ne može naplatiti.

 

 

 

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se