Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nakon odustajanja pravaša Tepeša

I TO JE MOGUĆE Hrvatsku će u Europskom parlamentu predstavljati veleposlanica druge države

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nakon iznenadnog odustajanja pravaša Ivana Tepeša od angažmana u Europskom parlamentu, iduća zastupnica s liste koja bi trebala predstavljati Hrvatsku u EP-u je Željana Zovko, veleposlanica BiH u Italiji.

Željana Zovko, rođena u Mostaru, ima iza sebe bogatu diplomatsku karijeru. Na zajedničkoj listi Domoljubne koalicije na izborima za Europski parlament 2014. godine, Zovko je bila na devetom mjestu kao predstavnica dijaspore, a osvojila je 2392 glasa, što je tri puta više od Tepeša.

Pročitajte i ovo Andrej Plenković i Peđa Grbin Rijeke pravde slavile u dvije HDZ nije pobijedio u samo dvije izborne jedinice, pogledajte u kojima je izgubio Andrej Plenković Euforija u HDZ-u Plenković otkrio jesu li već počeli pregovori

Nakon što su Andrej Plenković i Davor Ivo Stier dali ostavke na mjesto zastupnika u Europskom parlamentu zbog funkcija u Vladi, otvorio se prostor za dvije nove osobe. Prvi po redu je HDZ-ovac Ivica Tolić koji ulazi kao Plenkovićeva zamjena dok je Tepeš trebao biti Stierova. Međutim, premda je na izborima za Sabor, u kojem je u prošlom mandatu čak imao i potpredsjedničko mjesto, doživio debakl, Tepeš se, iznenađujuće lako, odrekao i bogato plaćenog mjesta u Europskom parlamentu uz objašnjenje da želi živjeti u Hrvatskoj.

Tako se otvorio prostor za Željanu Zovko, profesoricu francuskog jezika, koja je 1999. godine počela raditi u Predsjedništvu Bosne i Hercegovine da bi od 2004. do 2008. bila veleposlanica BiH u Francuskoj. Od 2008. do 2011. bila je veleposlanica u Španjolskoj. Potom se vratila u BiH gdje je tri godine radila kao savjetnica za vanjsku politiku da bi prošle godine opet preuzela veleposlaničku dužnost i to u Italiji.


 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene