Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Energetska učinkovitost

Želite smanjiti račune? Evo kako!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
S cijenama režija koje neprestano rastu energetski učinkovita gradnja sve više dobiva na važnosti. Fond za zaštitu okoliša sufinancirat će tako 60 projekata vrijednih 54,5 milijuna kuna koji smanjuju račune.

Radovi na 17 katova visokoj zgradi na zagrebačkoj Trešnjevci u punom su jeku. Složni stanari odlučili su reći zbogom velikim računima za grijanje. 'Kad se sve to završi, imat ćemo nekih 37 posto uštede energije', kaže predstavnica stanara Dunja Mihelj.

Pročitajte i ovo Voziti ili štedjeti? - 2 Novi trendovi Dnevnik Nove TV istražuje: Tko se vozi najjeftinije? "Cijene energenata i dalje luduju, ali za sada se ova varijanta isplati" Ilustracija Nužan potez Počelo je: Zbog štednje energije jedan lanac trgovina odlučio se na novi korak

S potvrdom o energetskoj učinkovitosti Hrvatska banka za obnovu i razvoj otpisat će im 15 posto ionako povoljnog kredita. Slične uštede ostvarit će i grad Sinj na gradskoj rasvjeti.

>> Za projekte energetske učinkovitosti isplaćeno ukupno 400 milijuna kuna

'Procjenjuje se oko 40-postotna ušteda. Ako računate da grad Sinj godišnje 2,2 milijuna izdvaja za javnu rasvjetu, 40 posto puta deset godina, mislim da smo praktički napravili ovaj posao mukte što se kaže, a na opće dobro', kaže gradonačelnik Sinja Ivica Glavan. Polovicu će financirati Fond za zaštitu okoliša, a pola grad Sinj. Već su gotovi i projekti obnove pet gradskih zgrada. 'Zgrade gradske uprave, gradskih vrtića i Doma kulture', najbraja gradonačelnik Glavan.

Fond će sufinancirati još 60 sličnih projekata kojima će se štedjeti energija. 'Vjerujemo da ćemo provođenjem ovih projekata koje smo danas potpisali biti poticaj i drugim jedinicama lokalne i regionalne samouprave te tvrtkama da prihvate i primjenjuju načela energetske učinkovitosti', kaže direktor Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Dinko Polić.

'Očekujem da će se u ovom pozivu u sljedećem mjesecu prijaviti još više zgrada i da će se te investicije još dodatno intenzivirati', rekao je ministar zaštite okoliša Mihael Zmajlović.

Prijaviti se mogu svi kvalitetni projekti lokalne samouprave, ali i tvrtke i zgrade koje žele smanjiti račune.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene