Obavijesti Video Pretražite Navigacija
(Ne)moguća misija

Želite li novac, dostavite 19 kila papira!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Više od 18 kilograma dokumentacije bilo je potrebno poduzetniku iz Istre da se uopće prijavi za dobivanje novca iz europskih fondova.

Izrada projekta bila je komplicirana, dugotrajna i stajala malo bogatstvo, jer je na kraju angažirao konzultante. Zbog tako zamršene procedure mnogi se ni ne upuštaju u to pa europske fondove poduzetnici koriste mnogo manje nego što bi mogli. Da bi se, primjerice, skupocjeni tartufi pretočili u vrhunske delicije bila je potrebna najmodernija tvornica, što znači nekoliko milijuna eura. Prava prilika Adrianu je bio natječaj za dobivanje financijske pomoći iz Sapard fonda Europske unije i bitka je počela.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Požalili se 'Mi smo državna krava muzara, a sve nas manje hrane!' Slika nije dostupna Nema tko potpisati DOK SE ČEKAJU IMENA MINISTARA Deseci milijuna kuna za poduzetnike stoje neiskorišteni

'Prvi put smo poslali 18,66 kilograma papira sve skupa za natječaj', rekao nam je Adriano Zigante, direktor tvrtke Zigante tartufi. Na natječaj su se javili 2006-te i pobijedili, a novac su dobili tri godine poslije. Od 22 milijuna, od Europske unije dobili su pet i pol milijuna kuna nepovratnih sredstava. Projekt za natječaj izradila im je konzultantska kuća, a potrebna dokumentacija činila se beskrajna. 'Od građevinske dozvole, do ekonomski pokazatelji, kompletne ponude. Za svaki izvođač, mi smo imali 11 izvođača, za svakog izvođača, za svaki tip posla morali smo imati tri ponude', istaknuo je Zigante.

Koliko je opsežan posao izrade projekta za natječaje europskih fondova, najbolje zna Sandra Cvikić, magistra europskih studija. Godinama je za naručitelje pisala projekte i kaže, 90 posto čine pripreme koje klijenti najčešće ne obave. 'Priprema prikupljanja podataka, strateških dokumenata i ono što je najbitnije, dogovor sa partnerima. Znači da vi unaprijed znate s kime bi ste to htjeli odraditi, koliko to košta, dogovoriti točne tehničke specifikacije', kaže Cvikić. Iako je danas puno više informacija o tome kako se pripremiti, Adriana kolege poduzetnici itekako pitaju za savjete. Da je doista tako, govori i činjenica da je ova tvrtka jedina u Istri koja je uspjela zadovoljiti stroge natječaje Eurospke unije!

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene