Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Hobi za umirovljenike

Želite dodatno zaraditi? I to je moguće...

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U vremenima kada svaki građanin traži način kako zaraditi kunu više, neki su pronašli rješenje.

Na tržište su stavili proizvode i usluge kojima se bave u slobodno vrijeme. Sve je to moguće na legalan način, a da ne gubite pravo na posao ili mirovinu.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Ugodno s korisnim Oni su isprobali: 'I od hobija se može živjeti' Slika nije dostupna Ugodno s korisnim Kako u vrijeme krize zaraditi od hobija

'Ovo je novo što radim. To je slikanje peglom i voštanim bojama. Tehnika se zove enkaustika', rekla nam je Nada Makar, umirovljenica. Gospođa Nada dodatnu je zaradu od hobija imala dok je radila, a i sada u mirovini. 'Ja nisam htjela svoje radove svoje marame sakrit u torbu i ispod stola nekom ponudit. Volim da se moji radovi vide i tako sam ja to lijepo legalizirala', kaže Makar.

No ne može se registrirati bilo koja djelatnost. 'Samo one koje su u popisu. To nikako ne mogu biti djelatnosti za koje su vezani obrti', smatra Ivica Štambuk, voditelj odjela za organiziranje rada cehova HOK-a. Takvu djelatnost mora obavljati sam. Ne može to sa pomagačem, sa zaposlenim radnikom.

Proizvodi od pluta, slame, košarački proizvodi, figurice, ukrasni keramički predmeti, izrada igrački, kišobrana, bičeva, usluge popravka, skupljanje puževa, ljekovitog bilja, usluga pakiranja, skrbi za kućne ljubimce, pranja, glačanja odjeće, čišćenja. Ključno je da su proizvodi stvoreni na tradicionalni način, te da je riječ o ručnom radu.

'To je atraktivno za umirovljenike zato što oni ne moraju prekidati mirovinu', ističe Štambuk. Isto vrijedi i za osobe u radnom odnosu. Gornji limit zarade je 10 mjesečnih prosječnih bruto plaća Upravo je strah od prevelikog poreza ono što plaši većinu ljudi koji bi na ovaj način zaradili koju dodatnu kunu.

'To je jedan oblik paušalnog plaćanja poreza ni to nije nemoguće, ja sam zadovoljnija tako', zaključila je Makar. 'U tom slučaju će platiti godišnje svega tisuću i tristo i nešto kuna poreza', zaključio je Štambuk. Kuna više od hobija sigurnija je na legalan način. Pogotovo nakon što je Vlada pokrenula proces obračunavanja s radom na crno vrtoglavim kaznama od tri do 50 tisuća kuna.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene