Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Želiš postati tajni agent? Klikni ovdje!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Sigurnosno-obavještajna agencija, poznatija kao hrvatska tajna služba, od danas ima svoju web stranicu. Zanimljivo je to što ćete se na njihovoj stranici moći prijaviti za zanimanje tajni agent.

Na naslovnici je uvodna riječ ravnatelja SOA-e Tomislava Karamarka, a sadržaj je stranica informativan i edukativan.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Tajnom agentu otpali lažni brkovi za vrijeme intervjua Slika nije dostupna Princeza Diana ubijena prema planovima za ubojstvo Slobodana Miloševića?

Tako običan građanin može pronaći informacije o tome što je SOA, koja su područja njezina rada (protuobavještajni i obavještajni rad, terorizam, ratni zločini i nestale osobe, organizirani kriminal), podaci o njezinu ustroju, o tome tko nadzire njezin rad, shema cijelog obavještajnog sustava, te linkovi na druge tajne službe.

Također SOA će na svojoj web stranici davati i priopćenja, a tu će se naći i obrazac za primanje u tajnu službu.

Inače, praksa je i drugih tajnih službi, poput američke CIA-e ili britanskog Mi-6, da imaju svoje internetske stranice, a imaju ih i tajne službe zemalja u okruženju.

Ukoliko vas privlači ova profesija, evo nekoliko podataka o SOA-i.

Djelovanje SOA-e na području Republike Hrvatske usmjereno je na sprječavanje aktivnosti ili radnji koje se poduzimaju radi ugrožavanja Ustavom utvrđenog poretka, ugrožavanja sigurnosti državnih tijela, građana i nacionalnih interesa putem:

- terorizma i drugih oblika organiziranog nasilja,
- obavještajne djelatnosti stranih obavještajnih službi, organizacija i pojedinaca,
- ekstremističkog organiziranja i djelovanja skupina i pojedinaca, - ugrožavanja sigurnosti najviših državnih dužnosnika te štićenih objekata i prostora,
- organiziranog i gospodarskog kriminala,
- neovlaštenog ulaska u zaštićene informacijske i komunikacijske sustave državnih tijela,
- odavanja klasificiranih podataka od čelnika i zaposlenika državnih tijela, znastvenih institucija i pravnih osoba s javnim ovlastima,
- drugih aktivnosti usmjerenih na ugrožavanje nacionalne sigurnosti. 

SOA prikuplja, analizira, obrađuje i ocjenjuje podatke političke, gospodarske, znanstveno-tehnološke i sigurnosne i prirode koji se odnose na strane države, organizacije, političke i gospodarske saveze, skupine i osobe, osobito one koji ukazuju na namjere, mogućnosti, prikrivene planove i tajna djelovanja usmjerena na ugrožavanje nacionalne sigurnosti, odnosno podatke koji su od značaja za nacionalnu sigurnost Republike Hrvatske.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene