Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Obrazloženje Ministarstva

'Želimo znati zašto niste koristili naše argumente i uložili žalbu'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U Ministarstvu pravosuđa pitaju se zašto australsko Državno odvjetništvo nije uložilo žalbu.

Hrvatsko Ministarstvo pravosuđa priopćilo je jutros kako je zbog Ministarstvu nepoznatih razloga Državno odvjetništvo Australije odlučilo ne koristiti hrvatske argumente i ne uložiti žalbu na odluku o puštanju iz pritvora Dragana Vasiljkovića, nekadašnjeg zapovjednika srpskih paravojnih postrojba. Ministarstvo je zatražilo od Državnog odvjetništva Australije obrazloženje zbog čega nije uložilo žalbu, ističe u priopćenju glasnogovornica Ministarstva pravosuđa RH Vesna Dovranić. Hrvatsko Ministarstvo pravosuđa navodi kako je 'Savezni sud Novi Južni Wales odlučio u srijedu 2. rujna, da Dragana Vasiljkovića ne treba izručiti Hrvatskoj, te da ga treba pustiti iz pritvora. Kao rok za žalbu za puštanje iz pritvora odredio je petak, 4. rujna, u 15 sati. Rok za žalbu na odluku o izručenju je 15 dana. Žalbe može uložiti samo Državno odvjetništvo Australije koje prema australskim propisima zastupa Hrvatsku u postupku izručenja', ističe Ministarstvo pravosuđa RH.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Apel Srbima Dragana Vasiljkovića Kapetan Dragan: Srbijo, pomozi mi barem kao što si pomogla Purdi Slika nije dostupna Zahtjev Ministarstva pravosuđa BiH traži od Austrije izručenje generala Divjaka

>> Kasnila žalba: Kapetan Dragan pušten iz zatvora

Upozorili na mogućnost bijega

Također navodi kako je 'međuresorska radna skupina za prikupljanje argumenata za žalbe i njihovo prosljeđivanje Državnom odvjetništvu Australije osnovana odmah u srijedu, 2. rujna, istoga dana kada je australski sud donio spomenute odluke. Ministarstvo pravosuđa RH proslijedilo je već sljedeći dan, u četvrtak, 3. rujna, hrvatske argumente zašto Vasiljkovića ne treba pustiti iz pritvora te pismo ministra Ivana Šimonovića državnom odvjetniku Australije, u kojem ga upozorava na mogućnost Vasiljkovićevog bijega'. No, naglašava se u priopćenju, iz Ministarstvu pravosuđa nepoznatih razloga, Državno odvjetništvo Australije odlučilo je ne koristiti hrvatske argumente i ne uložiti žalbu na odluku o Vasiljevićevom puštanju iz pritvora, pa je Vasiljević pušten iz pritvora u petak, 4. rujna. Ministarstvo pravosuđa zatražilo je od Državnog odvjetništva Australije obrazloženje zbog čega nije uložilo žalbu. Ministarstvo pravosuđa u petak, 4. rujna, također je dostavilo i prve dodatne argumente i dokumente za žalbu na odluku o Vasiljkovićevom neizručenju.

Argumenti protiv puštanja kapetana Dragana proslijeđeni 3. rujna, kao i pismo ministra Šimonovića australskom državnom odvjetniku. Argumenti i dokumenti će se stalno slati australskom državnom odvjetništvu

Australsko državno odvjetništvo najavilo je da ovu žalbu namjerava uložiti Vrhovnom sudu Australije, pa će radna skupina i Ministarstvo pravosuđa nastaviti dostavljati argumente i dokumente u nadi da će ih Državno odvjetništvo Australije koristiti u žalbi na odluku o izručenju. U izradi pravnog obrazloženja žalbe na odluku o neizručenju Dragana Vasiljkovića, uz hrvatske stručnjake, sudjeluje i profesor Mirjan Damaška s Pravnog fakulteta u Yaleu, navodi glasnogovornica Ministarstva pravosuđa RH. Dragan Vasiljković (54), bivši zapovjednik paravojnih srpskih postrojbi, poznat kao kapetan Dragan jučer je oslobođen iz pritvora u Sydneyu, nakon što je australski sud u srijedu prihvatio njegovu žalbu i donio odluku da ga neće izručiti Hrvatskoj. Vasiljković je uhićen u Sydneyju kao australski državljanin Daniel Snedden 2006. na temelju međunarodne tjeralice, koju je za njim raspisala Hrvatska i od tada se nalazio u pritvoru. Vasiljković je rođen u Srbiji, a kao dijete se s roditeljima preselio u Australiju, odakle se 1991. vratio u Srbiju, te potom kao zapovjednik srpskih paravojnih postrojba sudjelovao u agresiji na Republiku Hrvatsku tijekom Domovinskog rata. Ima dvojno srbijansko i australsko državljanstvo.

Županijsko državno odvjetništvo u Šibeniku tereti Vasiljkovića da je kao zapovjednik postrojbe za posebne namjene u sastavu srpskih paravojnih postrojba, odnosno kao zapovjednik nekadašnjeg Nastavnog centra za obuku pripadnika specijalnih postrojba Alfa, na okupiranom području Hrvatske, postupao protivno odredbama Ženevskih konvencija. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene