Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Zastarjeli avioni

Želimo sačuvati zračnu obranu, no što uopće možemo priuštiti?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Dok se istraga o nesreći nastavlja, MIG koji se srušio, ujedinio je - i vlast i oporbu. Nakon HDZ-a, koji je spreman na kompromis oko zrakoplovstva, pozivu ministra obrane odazvat će se i druge oporbene stranke. Smatraju da je situacija ozbiljna i žele sigurno nebo. No, pitanje je, što si u ovom trenutku Hrvatska može priuštiti?

Ovako sada izgleda mjesto na kojem se srušio MIG. Zgarište je zatrpano. Vojne i policijske blokade nema. Dok istražitelji vještače dokaze, pad vojnog aviona zbližio je - vlast i oporbu.

Pročitajte i ovo Ilustracija Zapad Afrike Prekinuli veze s Francuskom, primili ruske instruktore: ''Ovdje smo kako bismo uvježbavali vojsku'' Polaganje vijenaca na Mirogoju - 5 Jamac sigurnosti i snaga FOTO Na Dan Hrvatske vojske Banožić napao Milanovića: "Danas kad nema priliku - sve zna"

HDZ se već odazvao. A poziv ministra obrane da se o tome razgovara za istim stolom - prihvatit će i druge oporbene stranke. 'S obzirom da se rješava od 2003. godine, mislim da je konačno došlo vrijeme da se odgovori na sva kvalitetna pitanja', kaže predsjednica Laburista Nansi Tireli.

Da zvoni na uzbunu misle i u HDSSB-u. Žele sigurno nebo, pa će pred Antu Kotromanovića stići s jasnim stavom. 'Hrvatska se MiG-ova mora riješiti, oni su na izdisaju svi skupa, i ovi koji su bili u Ukrajini i oni u Rumunjskoj. Moramo se okrenuti modernijem naoružanju', kaže Boro Grubišić.

Hrvatska ima zastarjele avione. No, zračnu obranu želi sačuvati. A za odluku, koju treba donijeti - vrijeme je odavno iscurilo.

Zbog svega je zabrinuta i pomoćnica glavnog tajnika NATO-a. Smatra da se problem godinama - ignorirao. 'Ne možemo se ponašati u stilu 'nek drži vodu dok majstori odu' - zastarjela strategija', kaže Kolinda Grabar Kitarović.

Pilot MiG-a mogao je dvaput stradati - I to u drugom MiG-u ISTOG DANA!

Vojni Savez koji je upoznat sa svim traži da se u sustav obrane ulaže. No, Hrvatska ne samo da nema novca za bolje avione, već je upitno može li priuštiti da nam zračni prostor štiti neka od NATO zemalja. To bi godišnje plaćali i do 400 milijuna kuna.

'Možemo odlučiti da će nam mali zeleni nadzirati nebo, drugo ej pitanje hoće li oni stvarno doći. Svi znaju da je to ozbiljna investicija, ali je jasno da ozbiljne države u nju moraju ući, ne radi se na pola mandata vlade. To se riješi i onda je 30 godina mir', kaže vojni analitičar Igor Tabak.

Vojska nema problema samo sa starim, već i MIG - ovima nedavno remontiranima u Ukrajini. Neposredno prije slijetanja u Zemunik - zakazao mu je desni kotač - pa pilot nije mogao sletjeti. Vidi se to i iz naše snimke. Do daljnjeg ostaje na popravku.

Dok piloti ne sumnjaju u tehniku, suvislo pojašnjenje kako je moguće da je pilot Stanko Hrženjak u istom danu vozio dva neispravna zrakoplova - nitko još nije ponudio. Hrvatska trenutno ima samo tri MIG-a - u MORH-u tvrde da su ispravni.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene