Obavijesti Video Pretražite Navigacija
"Želim život, a ne suživot''

EMOTIVNA ISPOVIJEST VUKOVARSKOG BLOGERA

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Bloger portala Dnevnik.hr prisjetio se tragičnih događaja prije 25. godina koji su promijenili njegov svijet.

Na dan kada se obilježava 25. godina od žrtve Vukovara, tih se teških vremena prisjetio i vukovarski bloger Kenguur.

Pročitajte i ovo Osijek MUKE S OTPADOM Slavonski gradovi moraju platiti 9 milijuna eura odštete: Štetni ugovor potpisan prije 22 godine, a nitko neće odgovarati Ilustracija Građani se žale Na istoku zemlje građane zgrozile mrtve ptice: "Bilo ih je po travi, stazama, uz cestu…"

U nastavku pročitajte dirljivu objavu u kojoj opisuje kako se prije 25. godina srušio njegov svijet i što se od tada za njega i sve ostale Vukovarce promijenilo.

Objavu prenosimo u cijelosti:

Danas nisu potrebne riječi. Vi niste poznavali Josipa, Katicu, Vijeku, Ivicu, Zeljka, Đorđa, Antu, Mariju, Miroslava, čika Daneta, Božu, Matu, kao i 40 drugih mojih prijatelja i susjeda iz moje ulice i mijesne zajednice, kojih više nema.

O njima razmišljam svake godine i o tome da je moja ulica ostala samo ulica staraca. To su moji heroji, o kojima se ne piše, za koje ne znaju mediji, čije kuće više ne postoje, a većina njih je zaboravljena i od onih kojih ne bi smjeli zaboraviti.

Napisao sam prije 5. godina:

Neki su imali sreću ostati u svom gradu, u svom domu i sačuvati sve uspomene i prijatelje, sitnice koje život znače. Mi iz Vukovara smo imali sreću da smo ostali živi!

Mislio sam napisati toliko toga, ali svake godine kad poželim nešto napisati pomislim da su sve riječi uzaludne i da je smisao pisane riječi samo meni važan.

Na današnji dan prije točno 20 godina srušio se moj svijet. Ostao sam na ulici s najlonskom vrećicom, bez novaca i uspomena, s trudnom ženom i bolesnim roditeljima, bez saznanja kuda i kako.

Ne mogu reći da samo izbjeglica izbjeglicu razumije, ali je sigurno da izbjeglica ili prognanik jedni druge najbolje razumiju. Mnogi nikada neće znati kako je biti bez doma, na ulici, bez novaca, bez ideje kako i kuda dalje. Mnogi neće nikada oblačiti tuđe košulje i gaće, iznosane cipele i odjeću iz Crvenog križa.

I danas 20 godina poslje za mene i mnoge moje sugrađane više ništa nije isto kao prije i nikada više nece biti.

Prolazeći ulicama i danas se sjetim mnogih kojih više nema. I sada toliko godina poslije palim svijeće za svoje prijatelje i susjede sa kojima sam živio, a kojih više nema.

Mnogima je to samo još jedna obljetnica 25. godina poslije, a meni je to samo još jedno svakodnevno sjećanje na moj grad i to već 25. godina.

Želim da moj grad istinski postane "Vukovar, mjesto posebnog pijeteta", kao što su to i mnogi drugi gradovi u kojima su stradali i ubijeni nedužni. Ako su to Kragujevac ili Jasenovac, onda je to sigurno i Vukovar.

Želim da političari omoguće u mome gradu život, a ne suživot. Želim da svi jednako volimo svoj grad, da škole i vrtići nisu podijeljeni, da se u školama ne uči drugačija povijest, da djeca odrastaju slobodna i s osmijehom u svome gradu.

Želim da Domovinski rat ne bude jedina tema vezana za naš grad, nego da to budu privreda, umjetnost, kultura.....

Želim da krivci odgovaraju.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene