Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Glavaš za Dnevni avaz

'Želim da mi se sudi u BiH'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Bjegunac od hrvatskog pravosuđa Branimir Glavaš želi da mu se sudi u Bosni i Hercegovini, a presudu Županijskog suda u Zagrebu koji ga je zbog ratnih zločina u Osijeku nepravomoćno osudio na deset godina zatvora smatra 'rezultatom Sanaderove političke direktive koja datira još od travnja 2005. godine', piše u srijedu 'Dnevni Avaz'.

U intervjuu sarajevskom dnevniku Glavaš, koji je s novinarom razgovarao u parku prirode Blidinje, tvrdi da je žrtva montiranog političkog procesa 'neviđenog još od najmračnijih komunističkih vremena'. Nakon raspisivanja tjeralice za njim, sam se, kako je rekao Glavaš, javio MUP-u Federacije BiH i sada čeka obavjesni razgovor. Kontakt koji je s policijom BiH imao proteklog vikenda Glavaš je nazvao 'korektnim'.

Pročitajte i ovo Milorad Dodik Dobili potporu Rusije Sazvana hitna sjednica parlamenta Republike Srpske: "Ovo je šamar, moramo donijeti odluku o samo jednoj stvari" Tarik Imamović Obitelj odahnula Kraj potrage: Pronađen je 26-godišnjak iz Zenice koji je nestao u Zagrebu

>> 'Glavaš se stavio na raspolaganje policiji u BiH'

'Hrvatsku sam napustio privremeno. Hrvatska je moja domovina. Hrvatsku sam stvarao i branio', izjavio je Glavaš dodajući kako je na to ponosan bez obzira na sve kroz što trenutačno prolazi. Ustvrdio je kako je mu je ministar unutarnjih poslova Tomislav Karamarko prijetio dok je aktualni ravnatelj Uprave policije hrvatskog MUP-a Vladimir Faber 'fabricirao dokaze' protiv njega a da ga se dva puta pritvaralo samo zato da bi ga se ponizilo.

'U BiH se ne osjećam kao stranac'

'Treći put jednostavno nisam želio dopustiti Sanaderu da me pritvori. Iako sam se odlučio za emigraciju, BiH je domovina mojih roditelja i ne osjećam se strancem u ovoj zemlji', rekao je Glavaš. Pojasnio je kako je državljanstvo BiH dobio još 22. listopada 2008. godine na temelju podrijetla njegovih roditelja a osobne dokumente zatražio je 'tek kada je dobio definitivnu potvrdu da za njega nema pravde u Hrvatskoj dok je Sanader na vlasti'.

Glavaš je dodao kako je 'Bosna slobodna zemlja slobodnih ljud'" pa se u njoj i sam takvim osjeća te je istaknuo kako nikada nije počinio nikakav zločin a naročito ne ratni. Na pitanje što će poduzeti kada BiH i Hrvatska, kako se očekuje, uskoro potpišu sporazum o međusobnom izručivanju osuđenih osoba, Glavaš je odgovorio kako ne vjeruje da će se to dogoditi brzo.

 'Procjenjujem da to neće moći zaživjeti prije proteka bar jedne godine', kazao je Glavaš izražavajući pri tom nadu kako neće doći do dogovora o izručenju osuđenih za ratne zločine. Istaknuo je kako nema ništa protiv da njegov predmet bude prebačen u BiH i da mu se tamo sudi te da vjeruje kako bi to bio pošten proces.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene