Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Zelene Stope o Maloj Mlaki

'Ja vjerujem institucijama, ali još se tu i tamo uzdam u svoj 'mali' mozak i zdrave oči'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Voda je čista da ne može biti čistija i zdravija sa svih osam vodocrpilišta u Zagrebu i oko njega, poručivao je 2007. Milan Bandić.

'Voda je čista da ne može biti čistija i zdravija sa svih osam vodocrpilišta u Zagrebu i oko njega', rekao je gradonačelnik Milan Bandić na vodocrpilištu Mala Mlaka, s kojega vodu pije jedna trećina Zagreba i cijela Velika Gorica, popivši naiskap dvije čaše vode s hidranta postavljenog na ovoj lokaciji.

Pročitajte i ovo Aleksandar Vučić Uplašio se zbog jedne stvari Vučić neviđeno nahvalio Milana Bandića te otkrio dosad nepoznate detalje njihova susreta: "On je bio Einstein" Slavko Kojić stečajni postupak Bandićeva stranka grca u dugovima, od imovine ostali namještaj i kaciga za Vespu

Godina je bila 2007. Bilo je tada nekih dilema oko kemijske jednadžbe H2O. Je li bilo više žive od propisane količine, a manje nežive tvari u toj vodi, je li uz element H bilo umjesto 2O možda i atrazina i nekih drugih vitamina, nitko točno nije izračunao. Ja vjerujem institucijama, ali još se tu i tamo pouzdajem u svoj mali mozak i zdrave oči.

Dok ovo pišem traje godina gospodnja 2016. Jučer sam Zelenkom jedva prošao 'rekreacijskom zonom' između 10 glavnih i 8 pomoćnih zdenaca zbog količine razbijenih prozora, kanti s uljem, betonskih blokova, stare cigle, svinjskih polovica i krepanih kokoši, kravljih lubanja. Po tragovima se vidi da ovaj apokaliptični pejzaž ipak netko održava i poravnava na način da zatrpava korito rječice Lonje kako bi mogle stati nove količine korisne sirovine. Vodu nisam pio. Popio sam pola litre Šafranove travarice za dezinfekciju i nečiste savjesti zapitao se: 'Piti ili ne piti?' Teška dilema, jer moje tijelo sadržava 65 posto vode. Voda je sastavni dio našeg znoja, naših suza. Dobro, mi iz Samobora imamo malo drugačiji sastav krvi jer pijemo z lonci… Vino naravno, ne valjda vodu. Piti, a ne biti- gotovo je nemoguće.

No, budimo ozbiljni, jer situacija je složena. S hrpe naslaganog otpada pruža se pogled sve do Velike Mlake, Velike Gorice i velikog Zagreba, čija trećina stanovnika troši dragocjenu tekućinu koja se skriva tu negdje duboko pod našim nogama.

Ne morate vjerovati meni, nego institucijama koje rade svoj posao u Zavodu za javno zdravstvo, Zavodu za toksikologiju i laboratoriju. Imamo analize stare 30 minuta. 'Njima građani trebaju vjerovati', dodao je gradonačelnik te ne tako davne 2007. godine i završio svoj govor na vodocrpilištu Mala Mlaka, nakon što su neke analize pokazale da je s podzemljem vodocrpilišta sve u najboljem redu.

Neke druge su pokazale da to nije baš tako. No… Ne dajte se zbuniti. Ne vjerujte ni članovima udruge 'Zelene stope' koji su zajedno sa rekreativcima jučer prošetali zaštićenom zonom, što širom, što užom, na vodocrpilištu Mala Mlaka. Ostanite hladni. Mrtvo hladni. Živjeli.
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene