Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Prosvjed na trgu

Zelena akcija protiv nuklearnih elektrana

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Aktivisti Zelene akcije danas su na Trgu bana J. Jelačića organizirali prosvjed protiv nuklearne energije u znak solidarnosti s njihovim japanskim partnerima Friends of the Earth Japan.

Prosvjed je organiziran u povodu Međunarodnog dana akcije protiv nuklearne energije koji se u cijelom svijetu obilježava 11. lipnja, tri mjeseca od nuklearne katastrofe u japanskoj NE Fukushima Daiichi.

'Nepunih mjesec dana nakon nuklearne nesreće, škole u oblasti Fukushima nastavile s redovnom nastavom bez obzira na relativno visoku dozu radijacije od koje bi izložena djeca primila višestruko veću dozu od inače dozvoljene od 1 mSv/god. To je japansko Ministarstvo obrazovanja, znanosti i tehnologije 'riješilo' podizanjem dozvoljene doze ozračenosti za djecu na čak 20 mSv/god', napominju iz Zelene akcije čiji su aktivisti danas na glavni zagrebački trg došli sa svojom djecom.

Svojom akcijom, kako priopćuju, željeli su izraziti solidarnost s narodom Japana i napomenuti kako podizanje dozvoljene doze ozračenosti za djecu za čak 20 puta nikako ne rješava problem štetnosti prisutnog radioaktivnog zračenja, te da bi japanska vlada trebala poduzeti konkretnije mjere zaštite. Smatraju i da su 'nuklearke' u hrvatskom kontekstu neprihvatljive i suvišne odnosno da bi kvalitetan program energetske učinkovitosti i korištenja obnovljivih izvora energije mogao nadomjestiti svu energiju koju RH koristi iz NE Krško.

Od hrvatske Vlade i Sabora zahtijevaju obnavljanje moratorija na pripremu i gradnju nuklearnih elektrana u Hrvatskoj, obustavu tzv. "Hrvatskog energetskog nuklearnog programa", aktivno zalaganje Vlade RH protiv gradnje novih nuklearnih reaktora u susjedstvu, odustajanje od najavljenog produženja radnog vijeka NE Krško sa 40 na čak 60 godina, temeljito preispitivanje sigurnosti rada te 'nuklearke', kao i uspostavu trajnih mehanizama nadzora uz sudjelovanje predstavnika dijela struke i javnosti kritične prema korištenju nuklearne energije. Postojeću razinu transparentnosti rada NE Krško smatramo neprihvatljivom, poručili su, uz ostalo, iz Zelene akcije. (Hina)

Pročitajte i ovo Prosvjednici u Izraelu Četvrti dan zaredom Prosvjednici s bakljama pred zgradom parlamenta: Traže nove izbore i optužuju izraelsko vodstvo Nastavak prosvjeda poljoprivrednika Nezadovoljni europskom politikom Prosvjednici blokirali centar Bruxellesa: Europski birokrati gnjev poljoprivrednika mogu vidjeti, čuti, ali i namirisati

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene