Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Možete napraviti sami

SUSTAV ZA UŠTEDU ENERGIJE 'Isplativ je i na moru i na kontinentu'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Zelena akcija je poznata po svom zalaganju za očuvanje okoliša, a svojim novim projektom učinili su i korak dalje.

Zelena akcija je predstavila drugi dio video priručnika o samogradnji solarnog kolektora za toplu vodu.

Prije nešto više od godinu dana objavili su video na kojem je prikazano kako napraviti sam kolektor (onaj pločasti dio koji se obično postavlja na krov kuće).

No, u ovom novom dijelu podučavaju ljude kako konstruirati spremnik topline koji omogućuje da se u toploj vodi uživa još dulje vrijeme nakon što sunce zađe iza oblaka ili horizonta.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna FANTOM JE PAO Nakon prozivki Zelene akcije oglasila se policija: Otkrili detalje akcije i za kime su tragali Slika nije dostupna TRAŽIT ĆE ISTRAGU Zelena akcija: "Policajci u civilu nezakonito upali u naše prostorije tražeći migrante"

'Cijena izrade kolektora (ako zanemarimo cijenu rada) u samogradnji iznosi manje od pola cijene kupovnog kolektora. Ako se radi u slobodno vrijeme, za njegovu izgradnju je potreban jedan radni tjedan s vikendom', rekao nam je Eugen Vuković, voditelj info-centra Zelena akcije.

Autor ovog projekta je Bruno Motik, a cilj je proširiti uporabu solarne energije tako što će se sustavi za solarno grijanje vode učiniti jeftinijim.

'Ova opcija je dobra za ljude koji žive i na moru i na kontinentu. Na moru ima više sunčanih dana pa je iskoristivost veća, iako je i na kontinentu ovakav sustav vrlo isplativ', poručio je Vuković, dodavši kako količina solarnih kolektora za toplu vodu po glavi stanovnika u zapadnoj Europi višestruko premašuje količinu kolektora u Hrvatskoj, iako mi imamo znatno bolje klimatske uvjete.

'To može biti način kako možemo štedjeti energiju. Solarnih kolektora unatoč neadekvatnom sustavu poticaja i kod nas ima sve više i bit će ih sve više. Naročito na moru gdje ima puno sunčanih dana', zaključio je Eugen Vuković.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene