Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'Černobil nikada više'

Zelena akcija: Obustavite izgradnju nuklearnih elektrana u RH

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Dvadesetpet aktivista Zelene akcije je prosvjednim performansom Černobil nikad više obilježilo 25. obljetnicu katastrofe u Černobilu, odajući pijetet svim žrtvama nuklearne katastrofe u Černobilu i Fukushimi te upozoravajući da nuklearna energija nije prihvatljiva.

Aktivisti te najveće hrvatske udruge za zaštitu okoliša su u bijelim zaštitnim odijelima na znak sirene legli na pločnik Trga bana Josipa Jelačića. Svaki aktivist i aktivistica držao je u rukama na papiru ispisan jedan od 25 razloga zašto je nuklearna energija neprihvatljiva. U povodu 25. obljetnice katastrofe u Černobilu 25 aktivista s 25 razloga protiv nuklearne energije simbolično je podleglo nuklearnoj havariji.

Voditelj energetskog programa Zelene akcije Toni Vidan novinarima je izjavio da ta udruga tom akcijom obilježava 25. godišnjicu tragedije u Černobilu, najveće tragedije u povijesti mirnodopske uporabe nuklearne energije. Žalosno je što obilježavamo tu obljetnicu u iščekivanju svih posljedica još jedne nuklearne nesreće, one u Japanu, i zaista se nadamo da ćemo 50. godišnjicu Černobila dočekati u svijetu sigurnom od nuklearnih nesreća, dakle u svijetu bez nuklearnih elektrana, istaknuo je Vidan.

Naglasio je da 'posljedice černobilske nuklearne katastrofe nisu samo stotine tisuća ljudi koji pate nego i činjenica da dan danas ukrajinska vlada pet do sedam posto proračuna troši za saniranje posljedica černobilske katastrofe. Dakle, to je ne samo strašna ljudska tragedija već i golem trošak za gospodarstvo jedne velike zemlje, zaključio je Vidan.

Zelena akcija zahtijeva od vlade i Hrvatskog sabora da obustave i pripreme i gradnju nuklearnih elektrana u Hrvatskoj, da obustave tzv. Hrvatski energetski nuklearni program, da se vlada suprotstavi gradnji novih nuklearnih reaktora u susjedstvu, da se odustane od najavljena produženja radnog vijeka nuklearne elektrane Krško s 40 na čak 60 godina, da se temeljito preispita sigurnost rada u toj elektrani, uspostave trajni mehanizmi nadzora uz sudjelovanje predstavnika dijela struke i javnosti kritične prema uporabi nuklearne energije.

'Isto tako smatramo da Hrvatska treba biti dio međunarodne zajednice koja se aktivno zalaže za prestanak subvencioniranja nuklearne energije na globalnoj razini, u nadi da se taj golem novac koji se troši za razvoj nuklearne energije počne trošiti za razvoj obnovljivih izvora energije. Hrvatska može riješiti svoje energetske probleme energetskom učinkovitošću i obnovljivim izvorima energije, tako da to bude ne samo zdravije za okoliš i ljude već i prihvatljivije za gospodarski razvoj zemlje', izjavio je Vidan.

Pozvao je građane da večeras u 18 sati dođu u prostorije Zelene akcije (Frankopanska 1) na predavanje Roberta Fabera "Mitovi o nuklearnoj energiji" te da im se u 20 sati u park Zrinjevac pridruže u paljenju svijeća u spomen na žrtve Černobila i Fukushime. Svijeće će paliti i u znak protivljenja izgradnji nuklearne elektrane u Hrvatskoj te novih reaktora u susjedstvu.  (HIna)

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Najštedljiviji Porsche do sada FOTO: Porsche Panamera S Hybrid Slika nije dostupna Performans u centru Zagreba Građanima nudili da gađaju Sanadera

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene