458895
458895
458895
458895
458895

Zdravstveni proračun veći za 170 milijuna kuna, Kujundžić: "To nije dovoljno"

  • , 30.11.2016., 16:18
  • Autor:
  • komentara

Zdravstveni proračun za iduću godinu povećan je za 170 milijuna kuna, od čega 10 milijuna kuna odlazi za izgradnju nove bolnice u Rijeci.

 
 
 
 
Foto: Davor Visnjic/PIXSELL
Foto: Davor Visnjic/PIXSELL

Ukupna količina sredstava za zdravstvo nije dostatna za zadržavanje postojeće razine zdravstvene zaštite, pa će se morati tražiti dugoročna rješenja i provesti racionalizacija unutar sustava, izjavio je ministar zdravstva Milan Kujundžić.

"Zadovoljan sam s obzirom na financijsku i gospodarsku situaciju. To je oporavak i ovdje se prati oporavak, međutim to je nedovoljno za zadržati ovu razinu zdravstvene zaštite. To je problem s kojim se, to sam više puta rekao, moraju suočiti i Vlada i ministarstvo i hrvatski narod", izjavio je Kujundžić prigodom proslave 89. obljetnice Škole narodnog zdravlja "Andrija Štampar".

Komentirao je i za subotu najavljeni prosvjed mladih liječnika specijalizanata, specijalista i stažista pod nazivom "Zadržimo liječnike u Hrvatskoj" pred Ministarstvom zdravstva rekavši kako oni imaju pravo na prosvjed.

"Mladi liječnici imaju pravo prosvjedovati i izraziti svoje nezadovoljstvo, a vjerujem da će, kada razmijenimo argumente, razumjeti da je novi Pravilnik o specijalizacijama, koji je pripremljen i na konzultacijama, najprimjereniji za ovaj trenutak, imajući u vidu interese pacijenata, mladih liječnika te bolnica i županija koje su zadužene za skrb o pacijentima", kazao je Kujundžić.

Obraćajući se djelatnicima Škole narodnog zdravlja "Andrija štampar", ministar zdravstva poručio je kako je ona "biser" hrvatskog školstva i medicine te čestitao sadašnjim i bivšim djelatnicima 89. obljetnicu Škole, koja je dio zagrebačkog Medicinskog fakulteta.

V. d. ravnateljica Mirjana Kujundžić Tiljak podsjetila je kako je škola osnovana davne 1926. godine kao Higijenski zavod i Škola narodnog zdravlja, a danas broji pet katedri na kojima se obrazuju studenti medicine i provodi specijalističko usavršavanje liječnika.

Dodala je kako je cilj škole u idućem razdoblju vratiti školi visoku razinu kvalitete i prepoznatljivosti, kao i značajnu ulogu u globalnoj brizi za zdravlje, aktivnije uključivanje u EU projekte, te suradnja s međunarodnim organizacijama. (Hina)
 

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se