Obavijesti Video Pretražite Navigacija
povrede dostojanstva

Mamiću odbijena žalba, kriv je za diskriminaciju i uznemiravanje Željka Jovanovića

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Županijski sud u Varaždinu odbio je kao neosnovanu žalbu Zdravka Mamića na osudu zbog vrijeđanja Željka Jovanovića, bivšeg ministra u Vladu Zorana Milanovića, te mu je odbijen zahtjev za naknadu troškova.

Zdravku Mamiću odbijena je žalba na Županijskom sudu u Varaždinu na kojem se sporio s bivšim ministrom obrazovanja Željkom Jovanovićem, koji ga je tužio zbog diskriminacije i uznemiravanja.

Pročitajte i ovo Marina Lovrić Merzel Nakon 10 godina Bivša županica osuđena na šest godina zatvora: Oduzet joj nezakonito stečena imovina Slika nije dostupna Nepravomoćna presuda MAMIĆ OSLOBOĐEN Sudac: Mamić nije Dalaj Lama da bi ga se slijepo slijedilo

Županijski sud je odlučio da je Mamićeva žalba neosnovana te mu je odbijen i zahtjev za naknadu troškova sastava odgovora na žalbu, piše N1.

Prvostupanjskom presudom je utvrđeno kako je izjavom na radiju Soundset plavi 15. ožujka 2013. Mamić povrijedio Jovanovićevo dostojanstvo na osnovi nacionalnog podrijetla te tako počinio diskriminaciju uznemiravanjem. U presudi se navodi kako su Mamićeve izjave diskriminatorske jer impliciraju da hrvatski građani srpske nacionalnosti ne bi smjeli zbog svog nacionalnog podrijetla obnašati funkciju ministra. 

Mamić je u radijskoj emisiji rekao da je Jovanović "čovjek koji mrzi sve hrvatsko, čovjek koji je Srbin ne može voditi najvažniji resor u Republici Hrvatskoj. On je uvreda za hrvatski mozak, on je hrvatomrzac. Kod njega ne vidite osmijeh nego očnjake iz kojih izlazi krv".

U kaznenom je postupku, međutim, Mamić oslobođen optužbi. "Tko će se ovakvom izjavom naći pozvan da osjeti mržnju prema Jovanoviću? Samo zato što je to rekao Zdravko Mamić? Mamić nije osoba baš tolikog uzora, Mamić nije Dalaj Lama da bi ga se slijepo slijedilo, već je riječ o osobnom animozitetu na neprihvatljiv način", rekao je, među ostalim, u obrazloženju oslobađajuće presude sudac Rafael Krešić.

No, Jovanović je protiv Mamića pokrenuo i parnicu koju je dobio u prosincu 2016. godine. Sutkinja Snježana Karlušić je prihvatila Jovanovićev tužbeni zahtjev kao osnovan jer se povreda njegova dostojanstva temelji na nacionalnoj osnovi te jer citirane tvrdnje uzrokuju ponižavajuće i uvredljivo okruženje prema Jovanoviću, ali i prema drugim pripadnicima srpske nacionalnosti i to isključivo na temelju njihovog nacionalnog podrijetla. Mamićeve tvrdnje stoga su proglašene uznemiravanjem u smislu Zakona o suzbijanju diskriminacije.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene