Obavijesti Video Pretražite Navigacija
JAKOVINA NA UDARU

OBRAČUN U SDP-U Bivšeg ministra i stranački kolege prozivaju za malverzacije

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Zdravko Ronko je u Saboru javno prozvao svog stranačkog kolegu Tihomira Jakovinu. Ništa neobično, kaže, istina je ispred stranačke stege.

Uobičajeno je da članovi jedne stranke prozivaju i optužuju ljude iz neke druge političke opcije, ali se vrlo rijetko događa da saborski zastupnik za krađu proziva vlastitog stranačkog kolegu. A upravo se to dogodilo u srijedu i to u Saboru.

Zdravko Ronko, SDP-ov saborski zastupnik, tijekom saborske rasprave odlučio je ukazati na neke primjere lopovluka. „Da nije bilo kuma i kumova, od Kosorice, Šukera, Beuka, pa do tandema Jakovina-Pavelić, vi ne bi mogli sa svojim tvrtkama tako bezdušno pretvoriti 12 milijuna kredita braniteljskih u svoje džepove, ne bi mogli zavaljati milijune i milijune kuna poreza i ne bi mogli divljački opljačkati Hrvatske šume“, rekao je Ronko u Saboru u replici HDZ-ovcu Franji Luciću.

Ne bi tu bilo ništa neobično da Ronko za malverzacije, pored sadašnjih i bivših HDZ-ovaca, nije spomenuo i Tihomira Jakovinu, donedavno istaknutog SDP-ovca i ministra poljoprivrede u vladi Zorana Milanovića.

Istina ispred stranačke stege

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna "Spustio" Bernardiću Milijan Brkić: "Nisam pio kavu s Ronkom, sramotno je na koje je grane spao SDP" Slika nije dostupna Novi potres SDP napustio još jedan zastupnik: "Ako dođe do izglasavanja povjerenja Vladi, dat ću glas Plenkoviću"

"To može biti vama neobično, meni nije. Ja govorim istinu i nije me briga tko je iz koje stranke. Istina se ne smije pretpostaviti stranačkoj stegi", rekao je Ronko za Dnevnik.hr, dodajući da je o aferama u Hrvatskim šumama govorio i ranije. "Gospodinu Jakovini sam, dok je bio ministar, dao sve dokaze o tome što se radi u Hrvatskim šumama. Molio sam ga da poduzme radnju, ali nije poduzeo ništa“, kaže Ronko, dodajući da je to od njega zatražio u proljeće 2015. godine. Pokušao je Ronko i kroz stranku, ali kaže da ni to nije uspjelo.

"Pokrenuo sam to i na Predsjedništvu SDP-a, ali tamo je bila zatvorena rasprava i nije se dozvolilo dalje", kaže Ronko, ne želeći objasniti tko je tu raspravu zaustavio.

Od svojih tvrdnji o Lucićevim malverzacijama Ronko ne odstupa, ali ih ne prijavljuje već kaže da čeka da ga netko pozove. „Ja sam ih javno prijavio i čekam da me netko pozove. Prošli put kad sam o tome govorio Jandroković je rekao da to nije u redu i da odem u USKOK ako imam kakve dokaze. Čekao sam, ali mi se nitko nije javio. Sad opet izazivam, pa ćemo vidjeti“, kaže Ronko.

Jakovina: Mora prijaviti ako nešto zna

Tihomir Jakovina također kaže da bi Ronko sve što zna trebao prijaviti. "Ako ima bilo kakva saznanja o počinjenju kaznenog djela, Ronko je bio dužan to prijaviti nadležnim institucijama. On sjedi tri mandata u parlamentu i zna svoja prava i obaveze. Ukoliko je imao saznanja da je Lucić počinio kazneno djelo, trebao je to prijaviti, to je sve što imam reći o Ronku", kazao nam je Jakovina, dodajući tek da Ronkov javni napad na njega treba pripisati "nezdravom rivalitetu na lokalnoj razini".

Jakovina danas više nije aktivni političar, ne obnaša nikakvu funkciju u stranci, već je samo njen običan član. Dva dana prije predaje lista za izbore povukao se s njih i to, kako kaže, zbog "izmišljene afere bonusa u Hrvatskim šumama".

Medijski džihad

"Član jesam, nisam napravio ništa loše pa da ne budem član. Ali moje ime je povučeno s izbornih lista dva dana prije njihove predaje na osobni zahtjev jer je prema meni trajao neviđen medijski džihad", kaže Jakovina, o kojem se i ovih dana piše.

Tako Index.hr ovih dana piše o nesrazmjeru njegove imovine s prihodima, zbog čega Jakovina priprema sudsku tužbu. „Kupovina nekretnina bila je potpuno transparentna. Prihodi mene i moje supruge od 2012. do 2016. bili su značajno veći od naših rashoda. Zbog niza laži koje su o meni i mojoj obitelji objavljene u pripremi je sudska tužba“, rekao nam je Jakovina, dodajući da više od toga ne može o ovome reći, te da će detalji biti u tužbi.

Index.hr je pisao da je Jakovina lani kupio trošnu vilu u Zagrebu za 1,6 milijuna kuna, koju prodaje za 2,5 milijuna. Ovog ljeta kupio je i novi stan u središtu Slavonskog Broda, a krajem listopada on i supruga su podigli kredit od 250 tisuća kuna kod Privredne banke Zagreb. Jedan je stambeni kredit podigao još 2006. kojeg će otplaćivati  do 2026. godine. Svi kandidati za predsjednika SDP-a (osim Ranka Ostojića) praktički su pozvali Jakovinu da razjasni porijeklo novostečene imovine.

Jakovina je od od 2012. do 2016. bio što saborski zastupnik što ministar. Supruga mu je također godinu i pol bila saborska zastupnica, a godinu i pol zastupnica u Europskom parlamentu. 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene