Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Trenutačna ostavka

"Vrh HDZ-a znao je za obiteljsko nasilje župana Tomaševića, pokušalo se to srediti..."

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
SDP je pozvao HDZ-ovog župana požeško-slavonskog Alojza Tomaševića da trenutačno podnese ostavku zbog obiteljskog nasilja za koje ga je prijavila supruga. SDP-ov zastupnik iz Požege Zdravko Ronko kaže kako se u gradu sve znalo već duže vrijeme te tvrdi da je znao i HDZ.

"Očekujemo od župana da podnese ostavku, a ako je neodlučan, potičemo gospodina Plenkovića na ovakvu mogućnost, da izvrši na njega pritisak", rekla je Sabina Glasovac na konferenciji za novinare Kluba SDP-a u Saboru.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna ne ide u zatvor Tomašević proglašen krivim za obiteljsko nasilje: "Presuda je mala, ali neka vide žene da treba prijaviti nasilje" Slika nije dostupna za siječanj Obrana se žalila: Odgođeno suđenje Alojzu Tomaševiću za obiteljsko nasilje

Podsjetimo, Mara Tomašević prijavila je supruga za obiteljsko nasilje, a kazala je i kako je ranije uputila dva pisma premijer Plenkoviću kako bi mu ukazala da iz osoba poput njezinog supruga ne može biti župan. Premijer je potvrdio da jedan njezin mail, tek sada kada je sve izašlo u javnost, pronađen u tajništvu stranke te da mu je žao da za to sve nije znao ranije.

Zdravko Ronko, SDP-ov zastupnik iz Požege, kaže da se u gradu znalo za nasilje u obitelji Tomašević, a znali su za njega, tvrdi, i pokušali smiriti situaciju i u lokalnom HDZ-u, ali i u vrhu stranke u Zagrebu.

"Požega je mala sredina, naravno da se znalo, i vrh HDZ-a u Zagrebu je to jako dobro znao. Naravno da se gospođa obratila premijeru, vodi se brakorazvodna parnica, i prvi puta je tu bilo dosta utjecaja i onih koji su to pokušali smiriti u samom gradu i srediti", rekao je Ronko i podsjetio kako je Plenković išao u Požegu "peglati" situaciju i kada je HDZ-ov gradonačelnik "izmlatio novinara" a sad pokušava "ispeglati" obiteljsko nasilje.

Glasovac je istaknula kako je točno da je premijer i predsjednik HDZ-a reagirao na prijavu supruge protiv HDZ-ovog župana, ali tek kada je nasilje postalo javno i medijski dostupno.

"Svi su šutjeli dok se nije dogodilo to da se od toga više nije moglo bježati. Onog trenutka kad je obiteljsko nasilje postalo javno, vjerojatno su se u HDZ-u pobojali za svoj imidž", ustvrdila je Glasovac.

Puh (HNS): Nasilnik ne može obnašati bilo kakvu javnu dužnost

Hrvatska narodna stranka (HNS) u srijedu je, osvrćući se na slučaj požeško-slavonskog župana Alojza Tomaševića, kojega je supruga prijavila zbog obiteljskog nasilja, osudila svaki oblik nasilja i poručila kako nasilnik ne može obnašati bilo kakvu javnu dužnost.

"Naš stav je da, ukoliko se tvrdnje pokažu točne, ne može osoba koja je nasilnik biti vršitelj bilo kakve javne dužnosti", izjavila je novinarima HNS-ova saborska zastupnica Marija Puh.

HNS oštro osuđuje nasilje, smatramo da je nasilje nedopustivo u bilo kakvom i bilo kojem obliku, rekla je Puh spominjući "zadnji primjer župana koji se dogodio".

Pozvala je žrtve nasilja i sve koji imaju saznanja o bilo kakvom nasilju da ga prijave, da se ne boje, jer time što šute "i oni su supočinitelji nasilja".

Puh je pozvala i na što hitniju ratifikaciju Istanbulske konvencije. Ta nam je konvencija iznimno važna i HNS će se zauzimati da što skorije dođe u saborsku proceduru i da je ratificiramo, poručila je zastupnica.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene