Obavijesti Video Pretražite Navigacija
ZBOG NOVIH ZADUŽENJA

Marić u Washingtonu uvjerava institucije kako se situacija u Hrvatskoj stabilizirala

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ministar financija Zdravko Marić trenutačno je u Washingtonu gdje sudjeluje na godišnjoj skupštini Svjetske banke i Međunarodnog monetarnog fonda.

Zdravko Marić bi se u Washingtonu trebao sastati s čelnicima najjačih svjetskih novčarskih institucija i uvjeriti ih kako se politička situacija u Hrvatskoj stabilizirala. A sve kako bi se uspio zadužiti po povoljnim kamatama.

Pročitajte i ovo Zdravko Marić Ukupno 1,84 mlrd. kuna Marić najavio najavio isplatu veledrogerijama: "Moramo osvijestiti da zdravstvo ima svoju cijenu" Pregovori uoči rebalansa proračuna - 5 Sastanak Vlade i sindikata Zbog rebalansa proračuna upitne povišice, sindikati najavili odbijenicu: "Zašto bismo mi dali takav ustupak? Stalno ih dajemo"

Oboružan stabilnijom političkom situacijom nego prije nekoliko mjeseci ministar Zdravko Marić u Washingtonu ne krije optimizam.

'Za iduću godinu sigurno možemo računati da ćemo biti u dobroj situaciji, odnosno da ćemo biti kadri izići na međunarodno tržište', ističe ministar financija.

Ekonomski analitičari kažu da bi bilo dobro da uspijemo dobiti uvjete barem kao Slovenija s kojom bi se morali biti u stanju mjeriti.

'Što bi samo značilo, zbog pada kamatne stope, u tim uvjetima bi došli negdje u plus, od barem jedno 8 milijardi, što je otprilike veličina vojnog proračuna', kaže ekonomski analitičar Luka Brkić.

Prva zadaća i prvi test Vlade bit će - proračun.

'Taj proračun sigurno treba biti nastavak fiskalne konsolidacije i smanjivanja deficita, a tako i udjela javnog duga u BDP-u. To je ono što se i od Vlade očekuje i ono što će i domaća i međunarodna financijska, i općenito poslovna zajednica sigurno prepoznati', napominje ministar Marić.

Drugim riječima, bolni rezovi. Reforme će morati zahvatiti i ona najosjetljivija područja.

'Sigurno i da elementi i segmenti poput zdravstva moraju proći kroz određene elemente reformskih zahvata', najavljuje ministar financija.

Oporba pak smatra da nisu potrebni.

'Vi znate da smo mi kao Vlada izdržali sve te pritiske, preokrenuli ekonomske trendove bez ozbiljnih bolnih rezova', podsjeća SDP-ov Branko Grčić.

Ipak, profesor Brkić smatra da smo ih trebali učiniti još odavno, no da sve Vlade zadnjih 15-ak godina nisu za to imale političke volje.

'Definitivno mora biti gubitnika, što ne znači da ih treba prepustiti njihovoj sudbini. Nego jednostavno treba pokušati voditi tako pametne politike, gdje ćete one koji nužno moraju proći lošije u nekim reformskim paketima, do neke mjere ćete to kompenzirati na neki drugi način', smatra analitičar Brkić.

Osim 27 milijardi kuna duga koji stiže na naplatu, smatraju iz oporbe, problem za vladajuće mogli bi biti sindikati koji traže svoje, arbitraža Ina-Mol, spor s bankama oko franka, ali i skupa predizborna obećanja. Cijena? Minus od 20-ak milijardi kuna, kaže Grčić.

'Dakle, prije svega pitanje hoće li se ići na smanjenje opće stope PDV-a. Hoće li doći do promjena u poreznom sustavu koje će povećati plaće našim građanima, hoće li porodiljni trajati umjesto 6 mjeseci, 12 mjeseci', napominje Grčić.

A ministar Marić se pak uzda da će nova Vlada konačno uspjeti provesti strukturne reforme koje su za dugoročnu održivost javnih financija nužne.

'Nedvojbeno je da je potrebno napraviti određene iskorake u sustavu upravljanja javnom upravom, da sigurno u poreznom sustavu treba napraviti određene korekcije, s obzirom da je porezni sustav izuzetno složen, nekonkurentan, nestabilan', ističe Marić.

Te bi promjene Hrvatsku trebale podići na ljestvici poželjnih zemalja za investitore.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene