452901
452901
452901
452901
452901

Marić u Washingtonu uvjerava institucije kako se situacija u Hrvatskoj stabilizirala

  • , 08.10.2016., 19:54
  • Autor:
  • komentara

Ministar financija Zdravko Marić trenutačno je u Washingtonu gdje sudjeluje na godišnjoj skupštini Svjetske banke i Međunarodnog monetarnog fonda.

 
 
 
 
Marić na godišnjoj skupštini Svjetske banke (Video: Dnevnik Nove TV)
Marić na godišnjoj skupštini Svjetske banke (Video: Dnevnik Nove TV)

Zdravko Marić bi se u Washingtonu trebao sastati s čelnicima najjačih svjetskih novčarskih institucija i uvjeriti ih kako se politička situacija u Hrvatskoj stabilizirala. A sve kako bi se uspio zadužiti po povoljnim kamatama.

Oboružan stabilnijom političkom situacijom nego prije nekoliko mjeseci ministar Zdravko Marić u Washingtonu ne krije optimizam.

'Za iduću godinu sigurno možemo računati da ćemo biti u dobroj situaciji, odnosno da ćemo biti kadri izići na međunarodno tržište', ističe ministar financija.

Ekonomski analitičari kažu da bi bilo dobro da uspijemo dobiti uvjete barem kao Slovenija s kojom bi se morali biti u stanju mjeriti.

'Što bi samo značilo, zbog pada kamatne stope, u tim uvjetima bi došli negdje u plus, od barem jedno 8 milijardi, što je otprilike veličina vojnog proračuna', kaže ekonomski analitičar Luka Brkić.

Prva zadaća i prvi test Vlade bit će - proračun.

'Taj proračun sigurno treba biti nastavak fiskalne konsolidacije i smanjivanja deficita, a tako i udjela javnog duga u BDP-u. To je ono što se i od Vlade očekuje i ono što će i domaća i međunarodna financijska, i općenito poslovna zajednica sigurno prepoznati', napominje ministar Marić.

Drugim riječima, bolni rezovi. Reforme će morati zahvatiti i ona najosjetljivija područja.

'Sigurno i da elementi i segmenti poput zdravstva moraju proći kroz određene elemente reformskih zahvata', najavljuje ministar financija.

Oporba pak smatra da nisu potrebni.

'Vi znate da smo mi kao Vlada izdržali sve te pritiske, preokrenuli ekonomske trendove bez ozbiljnih bolnih rezova', podsjeća SDP-ov Branko Grčić.

Ipak, profesor Brkić smatra da smo ih trebali učiniti još odavno, no da sve Vlade zadnjih 15-ak godina nisu za to imale političke volje.

'Definitivno mora biti gubitnika, što ne znači da ih treba prepustiti njihovoj sudbini. Nego jednostavno treba pokušati voditi tako pametne politike, gdje ćete one koji nužno moraju proći lošije u nekim reformskim paketima, do neke mjere ćete to kompenzirati na neki drugi način', smatra analitičar Brkić.

Osim 27 milijardi kuna duga koji stiže na naplatu, smatraju iz oporbe, problem za vladajuće mogli bi biti sindikati koji traže svoje, arbitraža Ina-Mol, spor s bankama oko franka, ali i skupa predizborna obećanja. Cijena? Minus od 20-ak milijardi kuna, kaže Grčić.

'Dakle, prije svega pitanje hoće li se ići na smanjenje opće stope PDV-a. Hoće li doći do promjena u poreznom sustavu koje će povećati plaće našim građanima, hoće li porodiljni trajati umjesto 6 mjeseci, 12 mjeseci', napominje Grčić.

A ministar Marić se pak uzda da će nova Vlada konačno uspjeti provesti strukturne reforme koje su za dugoročnu održivost javnih financija nužne.

'Nedvojbeno je da je potrebno napraviti određene iskorake u sustavu upravljanja javnom upravom, da sigurno u poreznom sustavu treba napraviti određene korekcije, s obzirom da je porezni sustav izuzetno složen, nekonkurentan, nestabilan', ističe Marić.

Te bi promjene Hrvatsku trebale podići na ljestvici poželjnih zemalja za investitore.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

 

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se