Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Najavio javni panel

Zdravko Marić prvi put o odgodi poreza na neketnine: "Traži se rješenje"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Prvi put nakon što je odgođen porez na nekretnine svoj je komentar o toj temi dao ministar financija Zdravko Marić.

Upitan traži li se rješenje za porezu na nekretnine ministar financija Zdravko Marić je odgovorio potvrdno.

Pročitajte i ovo Napadač iz Kaštel Štafilića - 1 Pokušaj ubojstva HGSS-ovac se probudio iz kome: Pogledajte što je policija pronašla u kući napadača Stravičan napad u Kaštelima nove snimke napadača Susjeda opisala kako je izgledao napad u Kaštelima, mještani u šoku: "Čula sam pucanj, mislila sam da su petarde", "Terorizirao je ljude"

"Traži se rješenje. No podsjećam da je Hrvatski sabor usvojio taj zakon... Bilo je puno šumova u komunikaciji, čuo sam brojne komentare, sugestije, pa i kritike i na račun Ministarstva i mene osobno. Napravit ćemo jedan javni panel i javnost te općenito sve zainteresirane, koji su bili dosta aktivni proteklih tjedana, i upoznati ih još malo pobliže. Iako je to već bio slučaj. Ponavljam, sve je prošlo dva čitanja u Hrvatskom saboru. Međutim, svi se dobro sjećamo da se u to vrijeme jako puno rasprava vodilo o PDV-u na ugostiteljstvo i nekim drugim elementima, a ova tema baš nije bila toliko u fokusu".

Na pitanje koliko će trajati odgoda ipak nije konkretno odgovorio.

"To sad u ovom trenutku ne bih komentirao. Svi smo mi porezni obveznici na ovaj ili onaj način i mislim da je potrebno napraviti još jednu rundu javnog panela, upoznavanja javnosti. Jer intencija tog poreza na nekretnine, njegova sličnost ili razlika u odnosu na onaj iz 2012. je samo u imenu. Sve ostalo je različito. Otpočetka govorim da je ovo jedan predloženi porez koji integrira 3 postojeća nameta u jedan. Dakle, iz perspektive lokalne samouprave i poreznog sustava to je pojednostavljenje. S druge strane, sigurno je da bi za lokalnu samoupravu to značilo iskorak, da se potaknu brojni gradovi i općine koji možda nisu proteklih godina ažurirali svoje evidencije o stanju nekretnina i općenito sustava komunalne naknade. A s treće strane prema novom zakonu i država je obveznik".

Nije želio komentirati postoji li i mogućnost ukidanja tog poreza. Napomenuo je kako je preko 90 posto hrvatskog nekretninskog fonda u vlasništvu hrvatskih građana.

"Ali treba uzeti u obzir i razlike među pojedinim nekretninama i građanima. To smo i učinili kroz dodavanje dva dodatna koeficijenta - što se tiče same starosti nekretnine, tj. je li ona u nekom boljem ili lošijem stanju".

Marić je prokomentirao i kritike na svoj račun od strane HGSS-a te najavio skori sastanak.

"Gospodinu Vinku Prizmiću ću, između ostalog, reći i na sastanku, a rekao sam mu i jučer, da smatram da to baš nije primjeren način na koji je nastupio. To je njegovo pravo, ali s druge strane moramo uzeti u obzir postoje i nekakva pravila i regule ponašanja. Ali dobro, svakako ćemo ih primiti. Razgovarat ćemo i o toj temi".

Priupitan hoće li se u proračunu pronaći i dodatna sredstva za vatrogasce koji su jučer samo za let kanadera potrošili najmanje 5 milijuna kuna. 

"Mi u okviru proračuna uvijek imamo sredstva. Svjedoci smo nažalost nevjerojatne godine. Uvijek postoje sredstva za takve okolnosti, pa i za iznenadne okolnosti", kazao je Marić, no nije konkretno rekao o kojem se iznosu radi.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene