Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Na Vladi početkom prosinca

Zdravko Marić: "Proračun za 2017. bit će na tragu pozitivnih trendova ove godine"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ministar financija Zdravko Marić kako će vrlo teško moći zamrznuti rashodnu stranu proračuna

Ministar financija Zdravko Marić komentirao je donošenje proračuna za 2017. godine.

Pročitajte i ovo Problem proračuna u Zadru - 1 tehnički proračun Sve je stalo zbog svađe: Gradonačelnik i Gradsko vijeće prebacuju loptice, a radnici strahuju za plaće Slika nije dostupna predstavljen rebalans proračuna Marić otkrio šokantnu brojku: "Borba protiv COVID-a dosad nas je stajala 40 milijardi kuna"

"Predizborni i gospodarski program kojeg smo predstavili odnosi se na četverogodišnji mandat tako da će jedan njegov dio sigurno biti obuhvaćen i proračunom za 2017. To se prije svega odnosi na poreznu reformu, ali i na neke druge elemente o kojima ćete biti obavješteni", kazao je Marić.

Na pitanje kakve nas novosti očekuju u proračunu za sljedeću godinu, Marić je kazao kako se trenutno u tijeku izrada limita za proračunske korisnike.

"Idući tjedan očekujemo donošenje smjernica, a onda slijedi razdoblje od dva tjedna kako bismo ga mogli usvojiti na sjednici Vlade 05.12.", kazao je Marić.

Osvrnuo se i na zahtjeve sindikata za povećanjem minimalne plaće.

"Stvoreni su jaki uvjeti poreznog rasterećenja. Sindikalni čelnici su to prepoznali kao mogućnost za otvaranje razgovora. HUP je na to također prepoznao. To je stvar sjedanja za stol sindikata, poslodavaca i Vlade da se otvori ta tema. Što će u konačnici biti od svega toga tek ćemo vidjeti. Ne bih spekulirao sa iznosima. To treba biti predmet jedne ozbiljne rasprave", kazao je Marić.

Bez komentara oko kuma Bože Petrova

Nije želio komentirati pokušaj zapošljavanja kuma Bože Petrova u Hrvatskim vodama.

"Imam samo šture informacije iz medija. Stav Vlade je da u javnim poduzećima postoji prostora za napredak. Za to je osnovni preduvjet profesionalizacija i depolitizacija. Možemo očekivati pozitivne pomake u tom smjeru. Trebamo se odmaknuti od jednostavne terminologije koja samo govori je li netko u plusu ili nije", rekao je Marić.

Na pitanje može li se govoriti o povećanju osnovice od 6 posto za državne službenike, Marić je rekao kako su započeli razgovori sa sindikatima državnih i javnih službi.

"Trenutno ne mogu ništa potvrđivati ni komentirati. Mi vodimo konstruktivan dijalog. Postoji taj sporazum na kojeg se sindikati pozivaju, ali smo svjesni i određenih fiskalnih rješenja", rekao je Marić.

Ministar financija poručio je kako su sljedeće godine predviđena sredstva za indeksaciju mirovina.

"Troškovi duga su vrlo egzaktni, ali sigurni smo da ćemo i sljedeće godine biti vrlo efikasni u upravljanju javnim dugom", poručio je Marić i dodao da će proračun za sljedeću godinu biti nastavak pozitivnih trendova za ovu godinu.

Ministar Marić poručio je kako će vrlo teško moći zamrznuti rashodnu stranu proračuna.

"Povećanje koje će dogoditi ipak neće biti drastično, a deficit će kao i ove godine biti unutar tih 2 posto BDP-a", rekao je Marić.

Poručio je kako se može očekivati nastavak racionalizacije parafiskalnih nameta što u smislu smanjivanja, a što potpunog ukidanja.
 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene