458352
458352
458352
458352
458352

Zdravko Marić: "Proračun za 2017. bit će na tragu pozitivnih trendova ove godine"

  • , 25.11.2016., 14:07
  • Autor:
  • komentara

Ministar financija Zdravko Marić kako će vrlo teško moći zamrznuti rashodnu stranu proračuna

 
 
 
 
Ministar financija Zdravko Marić očekuje da će se proračun za 2017. na Vladi naći početkom prosinca (Video: Dnevnik.hr)
Ministar financija Zdravko Marić očekuje da će se proračun za 2017. na Vladi naći početkom prosinca (Video: Dnevnik.hr)

Ministar financija Zdravko Marić komentirao je donošenje proračuna za 2017. godine.

"Predizborni i gospodarski program kojeg smo predstavili odnosi se na četverogodišnji mandat tako da će jedan njegov dio sigurno biti obuhvaćen i proračunom za 2017. To se prije svega odnosi na poreznu reformu, ali i na neke druge elemente o kojima ćete biti obavješteni", kazao je Marić.

Na pitanje kakve nas novosti očekuju u proračunu za sljedeću godinu, Marić je kazao kako se trenutno u tijeku izrada limita za proračunske korisnike.

"Idući tjedan očekujemo donošenje smjernica, a onda slijedi razdoblje od dva tjedna kako bismo ga mogli usvojiti na sjednici Vlade 05.12.", kazao je Marić.

Osvrnuo se i na zahtjeve sindikata za povećanjem minimalne plaće.

"Stvoreni su jaki uvjeti poreznog rasterećenja. Sindikalni čelnici su to prepoznali kao mogućnost za otvaranje razgovora. HUP je na to također prepoznao. To je stvar sjedanja za stol sindikata, poslodavaca i Vlade da se otvori ta tema. Što će u konačnici biti od svega toga tek ćemo vidjeti. Ne bih spekulirao sa iznosima. To treba biti predmet jedne ozbiljne rasprave", kazao je Marić.

Bez komentara oko kuma Bože Petrova

Nije želio komentirati pokušaj zapošljavanja kuma Bože Petrova u Hrvatskim vodama.

"Imam samo šture informacije iz medija. Stav Vlade je da u javnim poduzećima postoji prostora za napredak. Za to je osnovni preduvjet profesionalizacija i depolitizacija. Možemo očekivati pozitivne pomake u tom smjeru. Trebamo se odmaknuti od jednostavne terminologije koja samo govori je li netko u plusu ili nije", rekao je Marić.

Na pitanje može li se govoriti o povećanju osnovice od 6 posto za državne službenike, Marić je rekao kako su započeli razgovori sa sindikatima državnih i javnih službi.

"Trenutno ne mogu ništa potvrđivati ni komentirati. Mi vodimo konstruktivan dijalog. Postoji taj sporazum na kojeg se sindikati pozivaju, ali smo svjesni i određenih fiskalnih rješenja", rekao je Marić.

Ministar financija poručio je kako su sljedeće godine predviđena sredstva za indeksaciju mirovina.

"Troškovi duga su vrlo egzaktni, ali sigurni smo da ćemo i sljedeće godine biti vrlo efikasni u upravljanju javnim dugom", poručio je Marić i dodao da će proračun za sljedeću godinu biti nastavak pozitivnih trendova za ovu godinu.

Ministar Marić poručio je kako će vrlo teško moći zamrznuti rashodnu stranu proračuna.

"Povećanje koje će dogoditi ipak neće biti drastično, a deficit će kao i ove godine biti unutar tih 2 posto BDP-a", rekao je Marić.

Poručio je kako se može očekivati nastavak racionalizacije parafiskalnih nameta što u smislu smanjivanja, a što potpunog ukidanja.
 

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se