429276
429276
429276
429276
429276

'Plaće i braniteljski proračun se neće dirati, ali naknade socijali - hoće!'

  • , 09.03.2016., 20:50
  • Autor:
  • komentara

Gost Dnevnika Nove TV bio je ministar financija Zdravko Marić.

 
 
 
 
Ministar financija Zdravko Marić o proračunu za 2016. godinu (Video: Dnevnik Nove TV)
Ministar financija Zdravko Marić o proračunu za 2016. godinu (Video: Dnevnik Nove TV)

Prema posljednjem priopćenju Europske komisije čini se kako ih ne fascinira proračun. Traže da se još više toga reže. Što i koliko još toga možete srezati?

'Što se tiče ovog priopćenja Europske komisije ono je bazirano na njihovim zimskim projekcijama koje su u obzir uzele nešto višu procjenu i projekciju deficita'.

Znači da oni nisu vidjeli ovaj prijedlog proračuna?

'Vidjeli su konture, vidjeli su odrednice i ja bih rekao da dobar dio toga je involviran i inkorporiran u njihovu jučerašnju odluku da Hrvatsku svrstaju u kategoriju zemalja s prekomjernim, ali ipak bez korektivnih mjera'.

Ali kažu - imate još vremena za dodatne rezove. Poslijepodne su vam poslali tu poruku.

'Sigurno da smo iskomunicirali ovo što sutra predlažemo s proračunom. Dakle, smatramo da će Europska komisija biti zadovoljnija'.

Smatrate li to njihovim posljednjim upozorenjem?

'Općenito svako upozorenje Europske komisije smatramo ozbiljnim. U konačnici, nije to sad da igraju neku ulogu policajca, ali mislim da određene stavke koje su na neki način preporučili, odnosno zamjerili Hrvatskoj, s tim se stvarima i mi slažemo. To je prepoznato i u reformskom programu koji ćemo uskoro i predstaviti. Dobar dio tih mjera će biti sadržan'.

Premijer je jutros rekao da je na 5 stranica napisao reforme koje je posluo u Bruxelles. Oni su rekli da je to u redu. Koje su ključne reforme koje će se sprovesti?

'Upravljanje javnim financijama i javna administracija. Naši napori i namjera da se javna administracija učini čim učinkovitijim servisom. Ne da je samoj sebi svrha nego da je učinkovitiji servis za građane i poduzetnike. U sustavu zdravstva također postoji određenih prostora gdje bi se postojeća sredstva adekvatnije, racionalnije i efikasnije rasporedila i podijelila. Također, postoje i određeni dijelovi u sustavu subvencija'.

Svaki četvrti zaposleni u Hrvatskoj radi za državu. Jeste li skloniji otpremninama ili otkazima?

'Mi smo otvorili temu da je potrebno razgovarati o ukupnoj masi plaća. Dakle, rekli smo da individualna plaća pojedinih službenika, državnih i javnih, u ovom trenutku nije predmet rasprave. I u ovom proračunu nećemo ići sa smanjivanjem individualnih plaća. Međutim, s obzirom na veliku masu plaća, mislim da je potrebno otvoriti tu tematiku. Što se tiče dvojbe - otkaz ili otpremnina - to u ovom trenutku nismo definirali. U javnosti su se pojavile spekulacije o tzv. stimulativnim otpremninama, međutim mi o tome još nismo razgovarali'.

Ali u državnoj administraciji mogu biti sigurni da neće dobiti onih 6 posto povećanja koje je planirano?

'To u ovom proračunu s kojim mi idemo sutra nije predviđeno. Međutim, mi smo i danas imali dijalog sa socijalnim partnerima i predstavnicima radnika u državnim i javnim službama. Dogovorili smo da ćemo uskoro otvoriti i pregovore o tom Sporazumu i daljnjim koracima'.

Ali ove godine toga nema.

'Što se nas tiče, za ovaj proračun smatramo da nema mogućnosti za to'.

Danima govorite - mirovine i plaće se ne diraju. Što je sa socijalnim transferima? Uvode li se tu neki novi kriteriji? Hoće li smanjivati socijalni transferi, ali će kriterij biti imovinski cenzus?

'Upravo to. To je na neki način i zadaća i odgovornost koju je i nova ministrica preuzela. Ali ja bih rekao i širi spektar Vlade. Imovinski cenzus je efikasnija, racionalmnija i pravednija raspodjela'.

Kako će to u praksi izgledati?

'To će izgledati tako da ćemo uzimati u obzir, kod nekih socijalnih i drugih stimulansa i naknada, sve ono što određena osoba ili obitelj posjeduje. Dakle, ne samo dohodovni cenzus, da se gleda samo dohodak ili bez cenzusa, nego će se uzimati u obzir posjeduje li netko nekretnine, dionice i slično'.

Hoće li i branitelji biti obuhvaćeni tim imovinskim cenzusom?

'Što se tiče branitelja mogu reći da će njihov proračun biti održiv, tj. bit će na istoj razini kao što je bio prošle godine'.

Ali hoće li se i u njihovom slučaju koristiti imovinski cenzus? Hoće li im se temeljem imovinskog cenzusa smanjivati njihova prava? To Europska komisija traži.

'Tako je, to Europska komisija traži, dali su određene preporuke i o tome ćemo razgovarati'.

Europska komisija traži i da se u prijevremenu mirovinu ide kasnije. Stupa li to na snagu?

'Stupa. To je dio sveobuhvatnog paketa koji planiramo u dijelu mirovinske reforme i po pitanju prijevremene mirovine mislim da je hrvatski specifikum, u odnosu na ostale zemlje članice, upravo u tom segmentu. Ali i nekim drugim segmentima mirovinskog sustava gdje planiramo napraviti iskorak'.

Imamo ogroman javni dug, premijer poziva mirovinske fondove - uđite, kupujte Hrvatske autoceste. Jeste li bliže da ove godine uđete u taj projekt?

'Jesmo. U ovom trenutku to je dosta kompleksan model da bismo prerano s njim izlazili dok nismo sigurni u sve njegove segmente. Ali mirovinski fondovi su sigurno netko s kim planiramo raditi'.

Ali ova je Vlada odlučila IPO-om da HAC ove godine ide u taj projekt.

'Bliži smo toj opciji'.

Koliko novac se tu očekuje?

'To je u ovom trenutku jedna od osnovnih varijabli zašto ne izlazimo s modelom u potpunosti jer gledamo i model evaluacije i općenito vrednovanja autocesta'.

Znači, nema monetizacije. Građani mogu na burzi kupovati dionice HAC-a?

'Vrlo brzo ćemo znati model'.

Gdje ćete naći 500 milijuna eura u državnoj imovini? Što ćete prodavati?

'Postoji čitav spektar - od samih nekretnina, bivših vojnih kompleksa, turističkih objekata i zemljišta, do upravo firmi o kojima govorimo. Dakle, tvrtki koje su u manjinskom ili većinskom državnom vlasništvu'.

Podravka, Končar...

'Svi su oni na neki način predmet analiza. Ali konačna odluka još nije donesena'.

Ministrica uprave je danas dala cijeli niz poteza i mjera kako će se štediti - od ministrskih automobila, kartica, putovanja, spavanja po hotelima... Pomalo demagoški... Ili uistinu mislite da je to ušteda?

'Sigurno da je potrebno napraviti i određen vlastiti primjer, ali ja isto mislim da trebamo biti oprezni u takvim potezima jer naravno, treba uzeti u obzir da je proračun kao takav zaista sveobuhvatan. Ima tu još puno stvari koje treba napraviti. Tako ćemo to i sutra predstaviti. To je jedan u nizu koraka, ali zaista jedan u nizu koraka. Na nama svima je da sad još više i jače upremo na posao. Te strukturne iskorake i reformski paket koji planiramo provesti u djelo koje će se vidjeti već u ovom proračunu'.

Ovo naknade socijali koje će se smanjivati... S kojim mjesecom će se to početi smanjivati? Kreće li to već od ožujka, travnja, svibnja..?

'Neke od tim mjera će već u drugom tromjesečju biti u saborskoj proceduri, a primjenu očekujemo u drugoj polovici godine'.

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se