Obavijesti Video Pretražite Navigacija
S riječi na djela?

MINISTAR FINANCIJA NAJAVIO 'Potezi ove Vlade će razuvjeriti kreditne agencije'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ministar financija, Zdravko Marić kazao kako kreditne agencije nemaju potrebe biti sumnjičave prema reformama i jedinstvu koalicije jer je nova vlada tek stupila na snagu te da će ih 'njihovi potezi sve razuvjeriti'

Kreditna agencija Fitch objavila je najnovije prognoze kreditnog rejtinga za Hrvatsku. Zadržali su dosadašnji rejting, označen kao BB i BB+ ali i naglasili dugoročne negativne izglede što znači da je veća vjerojatnost kako će rejting padati nego rasti. Novi ministar financija Zdravko Marić kaže kako ovu objavu treba promatrati iz dva spektra.

Pročitajte i ovo Parlamentarni izbori 2024. Iz minute u minutu Grmoja potvrdio plan oporbe u Saboru, SDP-ovac otkrio koga nisu zvali: "S njima nismo očekivali formirati većinu" Davor Nađi, Fokus brojne zamjerke Čeka se rasprava o prijedlogu državnog proračuna, oporba već baca kritike: "HDZ je očito u problemu"

'Jedan je taj da je Hrvatskoj zadržan rejting, dvije stepenice ispod investicijskog uz zadržavanje negativnih izgleda. Mislim da je to dobro s obzirom da je vlada tek stupila na snagu i Fitch, isto kao i Standard and Poor's, koji je slično učinio prije dva tjedna, daje određeni period Vladi da vidi i čuje konkretne mjere, ne samo u smislu onoga što planira napraviti nego u smislu nekakvih sličnih mjera, da vidi što će se u konačnici i učiniti.

Druga stvar je ono na što oni upozoravaju. Ono što mene najviše kod izvještaja rejting agencija zanima je kako i na koji način oni vide da se taj rejting može popraviti. I mislim da su u tom dijelu bili poprilično jasni i po pitanju gospodarskog rasta i po pitanju stabilizacije i održivosti javnog duga', objasnio je ministar Zdravko Marić.

Dodao je kako kreditne agencije nemaju potrebe biti sumnjičave prema reformama i jedinstvu koalicije jer je nova vlada tek stupila na snagu te da će'njihovi potezi 'razuvjeriti kreditore'.

'Proračun je sigurno prvi ispit i nešto što će oni najviše uzeti u obzir. Vidjeli ste iz njihovog izvješća i izvješća Europske Unije je da se gleda srednjoročni horizont. S kratkoročnim mjerama, naravno, da ih se može djelomično zadovoljiti, no ono što njih zanima je održivost', napominje Marić te dodaje kako vlada planira sastaviti proračun koji će zadovoljiti sve zahtjeve i biti ogledni primjerak svega onoga što Vlada planira učiniti.

'Cilj je da se deficit svede unutar 3 % u razdoblju od 2 godine, dakle to planiramo već za iduću godinu. Što se tiče brojki, za to ćemo morati pričekati izradu proračuna. Ideja je da budemo u skladu s preporukama Europske komisije, odnosno da iduće godine budemo unutar 3%', rekao je. Upitan o ciljevima za 2016. godinu, Marić kaže kako o tome još ne može govoriti te kako treba pričekati još dva tjedna kada će biti sastavljen proračun.

Rejting agencije Hrvatskoj predviđaju rast BDP-a od 1.4%, no sudeći prema najavama mnogih ministara koji su kazali kako bi veći proračun u pojedinim resorima dobro došao, mnogi su zabrinuti da bi BDP ipak mogao padati.

'Svi smo dobili zadatak da napravimo svojevrsni izvještaj o primopredaji. Par kolega je ukazalo na tu potrebu, no realno nema potrebe za dodatna zapošljavanja. Državna uprava je dovoljna da se kroz dobru organizaciju svi zakazani ciljevi i ispune', kazao je ministar Marić.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene