455681
455681
455681
455681
455681

Zdravko Marić: Most neće ugroziti cjelovitost porezne reforme

  • , 02.11.2016., 14:09
  • Autor:
  • komentara

Ministar financija Zdravko Marić kazao je u srijedu kako Most "sigurno neće ugroziti cjelovitost porezne reforme", dok je potpredsjednik Vlade i ministar uprave Ivan Kovačić izjavio da će Most dati svoje prijedloge i da će predložena porezna reforma "ići na moguće usuglašavanje".

 
 
 
 
 
Zdravko Marić (Foto: Patrik Macek/PIXSELL)
Zdravko Marić (Foto: Patrik Macek/PIXSELL)

"Nastavljamo prema planu kako smo i rekli. Teze su objavljene, prijedlozi zakonskih propisa su na mišljenjima po resorima i krećemo s javnom raspravom. Napravit ćemo i određeni set razgovora i prezentacija prema medijima, odnosno široj javnosti, tako da javna rasprava bude, u ovim kratkim rokovima kakvi jesu, napravljena na adekvatan način", izjavio je Zdravko Marić novinarima na Markovom trgu nakon završetka užeg kabineta Vlade, ističući kako o samoj poreznoj reformi nije bilo riječi na današnjem sastanku u Vladi.

Tema su bile točke dnevnog reda za sutrašnju sjednicu Vlade, na kojoj će, među ostalim, najavio je Marić biti i jedan zaključak vezan uz reformu u poreznom sustavu, odnosno rokove za njezinu zakonsku pripremu.

"Sutra ćemo ići s jednim zaključkom Vlade koji će biti na tragu toga da prepoznajemo naše obveze, da ih ispunimo u skladu sa zakonskim rokovima, ali u isto vrijeme uzimajući u obzir kratkoću vremena. Imamo neke mehanizme", rekao je ministar financija.

Na upit novinara koje su primjedbe na predložene izmjene u poreznom sustavu, Marić je kazao da o tome danas nije bilo riječi, ali da ne očekuje da bi njihove primjedbe ugrozile cjelovitost reforme.

"Nismo o tim primjedbama niti komentarima razgovarali. Imali smo jednu dodatnu razinu komentara i diskusija, ali ponavljam, neće oni ugroziti sigurno cjelovitost porezne reforme", rekao je Marić, dodaju da s predstavnicima Mosta stalno imaju sastanke "na razne teme, među njima je bio i na temu porezne reforme".

Kovačić: Most će dati svoje prijedloge

Nakon ministra Marića na ovu je temu izjavu dao i potpredsjednik Vlade i ministar uprave Ivan Kovačić, koji je istaknuo da je "Most uvijek davao svoja mišljenja o bilo kojem pitanju koje je bilo tijekom ovih zadnjih desetak mjeseci", tako da će sigurno iznijeti stav i oko toga.

"Gledamo sve informacije, sve ćemo proanalizirati i sigurno ćemo izaći sa stavom Mosta na vrijeme", izjavio je Kovačić.

Upitan koje su glavne primjedbe Mosta te da smatra li da je porezna reforma u predloženom obliku podložna promjenama, Kovačić je odgovorio: "Sigurno da će ići na moguće usuglašavanje. Mi ćemo dati naše prijedloge i bit ćete na vrijeme s tim upoznati."

Odvojeno, o poreznoj se reformi u srijedu oglasio i čelnik Mosta i predsjednik Hrvatskog sabora Božo Petrov, ističući kako ju neće komentirati dok se ne postigne potpuna suglasnost.

"Potreban je mir da bi se pronašla najkvalitetnija rješenja", istaknuo je Petrov u izjavi novinarima nakon mise za poginule i nestale branitelje i paljenja svijeća kod crkve Sveta mati slobode.

Na prošlotjednoj sjednici Vlade ministar financija je održao prezentaciju o reformi poreznog sustava, najavivši za 2017. i 2018. izmjene u sustavu PDV-a, oporezivanju dohotka, dobiti i prometa nekretnina, sustavu doprinosa i trošarina, lokalnih poreza te zamjenu komunalne naknade jednostavnim porezom na nekretnine.

Kazao je kako se procjenjuje da će učinak predložene porezne reforme u prvoj godini provođenja iznosit približno 1,8 do 2 milijarde kuna. Za njezinu implementaciju, najavio je, bit će potrebno izmijeniti ukupno 15 zakona, od čega 7 u potpunosti te istaknuo da bi ti zakonski prijedlozi trebali biti pred Vladom slijedećeg tjedna, kako bi se dostigao ciljani datum za početak primjene, od 1. siječnja 2017. godine. (Hina)DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se