Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Razgovori u Washingtonu

MINISTAR MARIĆ ZA DNEVNIK NOVE TV Jesu li u MMF-u zadovoljni mjerama koje Vlada kani provesti?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ministar financija Zdravko Marić bio je gost Dnevnika Nove TV te izvijestio o rezultatima održanih sastanaka Svjetske banke i MMF-a i očekivanja od novih.

Ministre, jesu li u MMF-u zadovoljni mjerama koje Vlada kani provesti?

Pročitajte i ovo Ilustracija Upozorava MMF Sukob u Gazi mogao bi utjecati na gospodarstvo: "Postoji mogućnost viših cijena nafte i plina" Svjetska banka poručila Hrvatskoj da se pozabavi reformama (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Mjere za rast Svjetska banka ponovno upozorava na ono što i poduzetnici godinama govore Vladi

Na sastancima s predstavnicima MMF-a izložili smo nešto više detalja o programu i planu za ovu godinu, proračunu kojeg smo donijeli i mogu generalno reći da su zadovoljni, da gledaju pozitivno na reformski plan i program koji smo si zacrtali i sigurno možemo reći da ćemo imati podršku kako MMF-a, tako i Svjetske banke u provođenju tih mjera.

Jeste li dogovorili sa Svjetskom bankom kredit za reprogram duga prometnog sektora u iznosu od 1,8 milijardi eura?

To je jedna od tema o kojima smo razgovarali. U ovom trenutku ne mogu govoriti o detaljima. Bitno je reći da Svjetska banka kao i neke druge međunarodne financijske institucije podupiru naše napore u restrukturiranju pojedinih sektora gospodarstva i spomenutog cestarskog ili biznisa autocesta. Ovo o čemu smo razgovarali ne tiče se samo financijskog restrukturiranja. Vodili smo određene razgovore i sa stručnim grupama i ljudima Svjetske banke po pitanju i samog poslovnog restrukturiranja za koje smatramo da je također neminovno i nužno da se učini, kako bi se cijeli taj biznis i segment gospodarstva stavio na održive razine.

Prvi potpredsjednik Vlade Karamarko poručuje konstantno da je nezadovoljan brzinom reformi - proračun se temelji i na prodaji državne imovine, EU fondovima - na oba fronta se ne ide dovoljno brzo - koje je rješenje, kako to ubrzati?

Rješenje je upravo ubrzanje. Dakle, u svim mjerama koje smo si zacrtali pojednostaviti proces odlučivanja, ubrzati ga, učiniti ga efikasnijim. To je otprilike i preporuka institucija s kojima sam jučer obavio razgovore i s kojima imam razgovore i danas i ovih dana. Sigurno da generalno kao program su vrlo zadovoljni međutim, ono što stvara određenu, da tako kažem, zabrinutost ili u najmanju ruku postavlja dodatno pitanje je sama brzina efikasnost provedbe tih reformi. Ono što mislim da stavlja pred sve nas u Vladi tu još jednu dodatnu obavezu da nastavimo i još ubrzamo sve te mjere.

Može li se to uz ovakve odnose Mosta i Domoljubne koalicije?

Ja bih rekao da može i mora. Iz gospodarske i financijske perspektive, mislim da taj element političke ekonomije ne možemo zanemariti. Međutim, mislim da sve stranke i svi učesnici moraju s tim biti vrlo jasni, da to jednostavno ne može biti ograničavajući faktor. Sve relevantne institucije dosta pozitivno gledaju na program i plan, ali u isto vrijeme ono što je ključni izazov je izvršavanje tog istog plana i programa. Mislim da svi zajedno, prije svega mi u Vladi, u tom dijelu moramo i djelovati.

Oporba prigovara zbog ukidanja poreznog uskoka - što im poručujete?

Dobio sam nebrojeno poruka iz lijepe naše, kako od novinara tako i općenito od javnosti na tu temu. Neću ulaziti u razloge i analizu tko i zašto je pokrenuo tu temu jer u ovom trenutku nije donesena niti jedna konkretna odluka po pitanju reorganizacije i sistematizacije ministarstva financija pa tako ni spomenute službe. Mogu reći da je moj cilj i interes definitivno da se sve službe koji su u ministarstvu financija, pa i spomenuta služba za sprečavanje poreznih prijevara, porezna uprava, carinska uprava, ured za sprečavanje pranja novca, financijski inspektorat, svi stave u službu aktualnih, da tako kažem izazova i ciljeva koji je pred njih stavila Vlada. Kad kažem aktualnih izazova, to je ovaj segment koji se tiče i određenih poreznih prijevara kroz off shore zone, određene zlouporabe, upadi u sustave kreditnih i financijskih institucija. To su i izazovi modernog doba gdje ove sve službe i posao koji obavljaju moraju biti dignuti na još jednu razinu. Organizacija i sistematizacija kakvu ću predložiti Vladi će biti na tragu ovoga o čemu govorimo. Potrebno je da se efikasno posloži sustav da međusobno te službe unutar ministarstva financija interaktivno djeluju, da su dobro informatički i ino povezani s ostalim službama i organima kaznenog progona - Uskokom, DORH-om, MUP-om, ali i međunarodnim institucijama. Upravo u tom kontekstu organizacija i sistematizacija kakvu ja vidim je ono gdje se neće proizvoditi nikakvu vrstu dualnosti ili paralelnog sustava upravljanje i organizacije, nego jedinstveni način koji će biti najefikasniji.

Kada možemo očekivati vaše konkretne poteze s tom inicijativom i hoćete li napraviti analizu rada poreznog Uskoka?

Sigurno da da, i tjedni koji dolaze s obzirom na to da je to jedan od segmenata s kojim se bavim sa svojim timom pomoćnika i ostalih ljudi iz mog najužeg kruga jer za sistematizaciju i organizacija cjelokupnog ministarstva financija, razumijem interes javnosti u ovom segmentu, ali ću biti slobodan i s javnosti podijeliti u određenim segmentima sistematizacija ministarstva financija, na koji način i kako vidim da bi taj djelokrug trebao biti najbolje organiziran. Ali za to ćemo se morati još malo strpiti.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene