Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ranjen u nogu

Zdravko Mamić do daljnjega ostaje u bolnici Sveti Duh, čuva ga policija

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Zdravko Mamić ranjen je u utorak u nogu u mjestu Zidine u Općini Tomislavgrad. Nakon što mu je rana sanirana u bolnici u Tomislavgradu, automobilom se vratio u Zagreb. U pratnji supruge, sina i osiguranja oko 18 sati javio se na hitni prijem bolnice Sveti Duh, gdje je i prenoćio.

Savjetnik Dinama Zdravko Mamić u bolnici bi trebao ostati najmanje tri dana zbog saniranja ozljede od ranjavanja. 

Pročitajte i ovo Rusiji je teško povjerovati da je Islamska država odgovorna za teroristički napad Napad u Moskvi Rusiji je teško povjerovati u krivnju Islamske države: "Zapad se požurio pripisati im odgovornost" Pomahnitali medvjed u Slovačkoj, ilustracija Harao ulicama grada Slovačke vlasti podigle dronove kako bi ubile pomahnitalog medvjeda: Ozlijedio je 10-godišnju djevojčicu i još četvero ljudi

Mamić se liječi na traumatološkom odjelu bolnice, a k njemu se ne može jer ga, kako neslužbeno doznajemo, čuva policija.

U PU zagrebačkoj nam nisu htjeli dati informaciju o tome je li Mamiću određena policijska zaštita te su nas preusmjerili na Ministarstvo unutarnjih poslova u kojem poručuju kako su takvi podaci tajni.

"Informacije o mjerama zaštite osobe koje policija provodi tajne, a mjere se u svakom pojedinom slučaju provode sukladno zakonskim ovlastima i prosudbi o ugroženosti", poručuju iz MUP-a.

Pucano iz pištolja ili "škorpiona"

Istražitelji su na mjestu napada na Mamića u zaseoku Vidovićima nedaleko od Tomislavgrada pronašli dva zrna koja su ispaljena iz vatrenog oružja maloga kalibra, a za počiniteljima se još uvijek intenzivno traga, potvrdili su u srijedu za Hinu policijski izvori u Hercegbosanskoj županiji.

Policija herceg-bosanske županije utvrdila je i kako je pri napadu na Zdravka Mamića ispaljeno više hitaca iz samokresa kalibra 7,65 milimetara. Stručnjak za oružje Rade Stojadinović za Novu TV je rekao kako se radi o ubojitom oružju te da je Mamić mogao biti usmrćen, ali da sve upućuje na to da to nije bio motiv napadača te da iza svega stoji naredbodavac napada.

"Da je bila namjera usmrćenja onda bi gospodin Mamić nažalost bio usmrćen bez obzira na vrstu i na tzv. profesionalca ili amatera, jer su i jedan i drugi mogli u datim okolnostima njega usmrtiti. Moj zaključak je - očito da se radi o činu zastrašivanja međutim taj čin zastrašivanja je mogao i fatalno završiti'', rekao je Stojadinović.

Ranjen kod očeve spomen-ploče

Zdravko Mamić bio je na grobu svog oca u mjestu Zidine u Općini Tomislavgrad kad je ranjen pucnjevima u nogu. U njega su pucale dvije osobe.

''Nakon mise krenuli smo na mjesto na kojem njegov otac ima spomenik. Zdravko je prvi izašao sam i kad je napravio korak, u nogu ga je pogodilo, pao je. Njegova žena je skinula svoju majicu, razderala je i zavezala mu ranu'', ispričala je svjedokinja, Mamićeva rođakinja.

Odmah je prevezen u Dom zdravlja u Tomislavgrad. Zadobio je prostrijelnu ranu natkoljenice koju su kirurzi odmah zbrinuli. Nakon ukazane pomoći Mamić je odlučio otputovati u Zagreb. Prije odlaska fotografirao se s djelatnicima Doma zdravlja.

U Zagreb je stigao za nekoliko sati, ali izjavu za medije nije davao. U 18:05 sati stigao je na hitni prijem bolnice Sveti Duh u pratnji supruge, sina i osiguranja, gdje je i prenoćio. Na bolničkom liječenju će, doznaje se u bolnici Sveti Duh, ostati do daljnjega zbog intravenozne terapije koju prima.  

MUP traga za počiniteljima

Odmah nakon incidenta na mjestu događaja raspoređeno je više policijskih ophodnji, koje tragaju za počiniteljima, te pripadnika MUP-a Hercegbosanske županije i tužiteljstva koji obavljaju očevid.

Ivica Vrdoljak, lokalni glasnogovornik uprave MUP-a, potvrdio je da su primili dojavu oko 12 sati te da je policija blokirala šire područje te je sa situacijom upoznata i granična policija na bosanskohercegovačkoj, ali i hrvatskoj strani.

Ministar unutarnjih poslova Hercegbosanske županije Darinko Mihaljević rekao je kako više policajaca traga za počiniteljima napada, a u potjeru za njima bit će uključeni policijski psi i specijalni timovi iz Bihaća.

Očevici su vidjeli dvije osobe kako bježe nakon što je Mamić ustrijeljen. Nije međutim poznato jesu li obojica bili napadači, a istražitelji na licu mjesta utvrđuju iz kojega je oružja pucano.

Oglasio se i Dinamo: "Sramimo se društva u kojem živimo"

O ovom incidentu priopćenjem se oglasio i Građanski nogometni klub Dinamo.

"GNK Dinamo užasnut je oružanim napadom i pokušajem ubojstva savjetnika kluba Zdravka Mamića. Očito je da je ovaj događaj bio planiran te je nastavak napada na gospodina Zdravka Mamića iz 2014. godine. Iako je zastrašujuće da se ovakav pokušaj likvidacije događa u modernom demokratskom društvu, u vremenima kada smo se trebali izdići od likvidacije kao rješenja za neslaganja u mišljenjima, takav razvoj događaja nažalost ne čudi, s obzirom na linč koji postoji već mjesecima i godinama u našem društvu.

Zdravku Mamiću godinama se krše ljudska prava, ne samo učestalim ugrožavanjem njegova života i fizičkim napadima na njega, nego i medijskim napisima koji raspiruju i potiču na mržnju. Apsolutno osuđujemo napad koji je sada prerastao svaki oblik netrpeljivosti i mržnje, koji niti prije nismo odobravali, i koji su nadležne institucije davnih dana mogle spriječiti svojim djelovanjem....

...Vrijeme je da svi skupa osudimo zločince koji se na ovaj način obračunavaju sa svojim neistomišljenicima. Nakon posljednjeg fizičkog nasrtaja na Zdravka Mamića u Bolu na Braču i neosuđivanja tog čina, strahovali smo da će nedjelovanje javnosti, medija, politike biti poticaj na mržnju, fizičke napade i u konačnici, i na napade oružjem. Nažalost, naši su se strahovi obistinili. Sramimo se društva u kojem živimo".

HNS: Najgori i najopasniji napad protiv nogomentih djelatnika

Hrvatski nogometni savez najoštrije osuđuje napad vatrenim oružjem na Zdravka Mamića.

''Radi se o najgorem i najopasnijem zločinačkom činu protiv nogometnih djelatnika do sada, ali svakako ne o prvom. Od svastike i napada na delegaciju HNS-a na odmorištu Zir preko napada na suca Brunu Marića do nekoliko itekako ozbiljnih fizičkih napada na Zdravka Mamića, raznorazni napadači dali su i više nego dovoljno povoda hrvatskoj državi i društvu u cjelini da kažemo jasno i nedvosmisleno NE. Ne, takvo ponašanje nije dopustivo, prihvatljivo i ne može proći nekažnjeno u modernoj, demokratskoj i civiliziranoj državi kakvom se Hrvatska smatra i kakvom se predstavlja....

...po tko zna koji puta, pozivamo nadležne institucije da reagiraju u skladu sa svojom funkcijom i osiguraju svim građanima sigurnost, hvatanjem, procesuiranjem i kažnjavanjem svih onih koji tu sigurnost ugrožavaju.'', napisali su u priopćenju.

"Ovo nije prvi napad na našeg klijenta"

Na napad su reagirali i odvjetnici Zdravka Mamića.

"Kao branitelji Zdravka Mamića, Marija Mamića i Zorana Mamića, ovim putem osuđujemo svaki oblik nasilja bez obzira čime je isto motivirano", navodi se u priopćenju zagrebačkog Odvjetničkog ureda M&S Partners.

Budući da su nadležna tijela BiH tek počela kriminalističko istraživanje okolnosti napada vatrenim oružjem i ranjavanje Zdravka Mamića, njegovi odvjetnici kažu kako će se u ovom trenutku suzdržati od davanja bilo kakvih izjava koje bi na bilo koji način mogle utjecati ili se pak tumačiti kao pokušaj utjecaja na tijek istrage.

Međutim, ističu iz Odvjetničkog ureda M&S Partners, budući da ovo nije prvi napad na Zdravka Mamića već samo s najdalekosežnijim posljedicama, žele ukazati na nužnost pokretanja svih raspoloživih mehanizama u zaštiti Ustavom i zakonom zajamčenih prava svih pojedinaca, pa tako i Zdravka Mamića s ciljem prevenciji bilo kakvog daljnjeg oblika nasilja.

''Mislim da su razlozi dublji od huliganštine i nezadovoljnog navijača''

Stručnjak za sigurnost i kriminalistiku Željko Cvrtila bio je gost Dnevnika Nove TV u utorak u kojem je analizirao pucnjavu na savjetnika Dinama Zdravka Mamića.

"U svakom slučaju, tu se radi o klasičnoj sačekuši od strane ljudi koji s znali ili koji su dobro informirani da će on upravo u to vrijeme u tom zaseoku koje nije poznato širokoj javnosti biti, odnosno odati počast svom ocu. Čini mi se da se radi o dubljim razlozima. To je ili nekakva poruka ili mogući pokušaj ubojstva. Imamo premalo detalja da bismo u ovom trenutku mogli reći točno o čemu se radi. To će pokazati istraga. Ovisi o tome koliko je metaka ispucano, u kom je smjeru to ispucano, je li možda više metaka prema njemu, pa je onda osoba koja je izvršila pokušaj ubojstva promašila, radi se o osobi koja se uplašila ili je amater. Ili je upravo to što se napravilo bio plan i namjera, da ga se zastraši ili da ga se upozori, vjerojatno zbog nekih poslovnih razloga. Sumnjam da bi netko zbog huliganstva, zbog toga što se ljuti na njega kao pripadnika Dinamova establišmenta išao ispucati metak iz vatrenog oružja. Nisam za takav slučaj do sada čuo", rekao je Cvrtila.

Cijeli intervju možete pročitati OVDJE.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene