Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Vrtoglavih 87 milijuna kuna

Zbog zgrade u Bruxellesu posla ima i DORH

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Vrtoglavih 87 milijuna kuna uloženo je u zgradu za naša diplomatska predstavništva u Bruxellesu, ali ona još ni nakon 4 godine nije useljena. Što se dogodilo s cijelim projektom - istražuje i Državno odvjetništvo. Na slučaj je upozorila predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović kritizirajući rad DORH-a.

Zgrada za naše diplomate u Bruxellesu još čeka na uređenje. Umjesto prije kupnje teške 11 i pol milijuna eura, studija isplativosti tog posla tek je sad napravljena.

Pročitajte i ovo Ilustracija Uhićeni su Tinejdžeri planirali teroristički napad na koncertnu dvoranu u Bruxellesu Devastirana Mimoza - 3 đakovačka Mimoza Nekad ponos grada danas je ruglo koje zjapi prazno i propada: "Bez obzira čije je to, narod je to stvarao, a vidi što huligani rade"

"I sad se treba ići dalje s odlukom Vlade, što se tiče opremanja te zgrade, to je ono što je sad potrebno i preostaje'', rekao je Davor Ivo Stier, ministar vanjskih poslova.

Da nedostaje studija opravdanosti ulaganja - utvrdila je državna revizija. Zamjerili su i što zgrada zjapi prazna dok se za naša predstavništva plaća najam koji je u 2015. godini iznosio milijun i pol kuna.

Iz Državnog ureda za reviziju poručuju kako su svoje izvješće, ali i svu dokumentaciju, predali državnom odvjetništvu još u kolovozu prošle godine. Kažu da to rade uvijek kad za nepravilnosti koje utvrde postoji osnovana sumnja da ima obilježja kaznenog djela.

Da su se prihvatili posla, potvrđuju u državnom odvjetništvu. "USKOK je zatražio u kolovozu od Državnog ureda za reviziju, u rujnu od Ministarstva uprave i u listopadu 2016. godine od Ministarstva vanjskih i europskih poslova, dokumentaciju koja je zaprimljena te su u tijeku izvidi...", stoji u priopćenju DORH-a.

Priča se zavrtila nakon što je kritike na račun rada DORH-a uputila predsjednica države. Tražila je da provjeravaju nepravilnosti i sankcioniraju ih.

"Izlaze kosturi iz ormara, a ja osobno znam za nekoliko predmeta koje bi DORH u ovom trenutku možda malo pažljivije mogao pogledati'', rekla je Kolinda Grabar-Kitarović.

Kupnju zgrade obavilo je ministarstvo dok ga je vodila Vesna Pusić. Ona odbacuje insinuacije. "Nismo svi isti. Ovdje nije bilo kriminala, zgradu treba privesti funkciji i ovakvim stvarima se ne treba baviti nitko, a naročito ne predsjednica Republike", rekla je Vesna Pusić 10. ožujka 2017.

Zgradu je trebalo obnoviti za potrebe ureda i uložiti dodatnih 40 milijuna kuna. No, za to se još čeka urbanistička dozvola. Što je sa zgradom - zanima i premijera.

"Po meni ona svojom veličinom odgovara ne samo potrebama misije nego potrebama praktički svih diplomatskih predstavništava ovdje u Bruxellessu, a mogla bi biti dom i hrvatskih županija", kazao je 10. ožujka premijer Andrej Plenković.

U ministarstvu vanjskih poslova pak kažu - studija isplativosti pokazala je da ni lokacija ni nabavna cijena zgrade nisu sporne.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene