Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Zbog usklađivanja zakona s EU očekuju se rezovi u poljoprivredi

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hrvatska poljoprivreda jedno je od najosjetljivijih pitanja u procesu pregovora Hrvatske s Europskom unijom. U ovome se sektoru očekuju najteži i nimalo ugodni rezovi - od politike prema poljoprivrednom zemljištu do novoga sustava poticanja proizvodnje.

Hrvatska do ulaska u Europsku uniju mora donijeti više od 30 tisuća stranica novih zakona kojima se domaći propisi usklađuju s europskima. 

Pročitajte i ovo Ilustracija Kazna prije zločina Zbog drakonskog zakona ljude će moći uhititi i prije nego što počine zločin: "Rezultat bi bio orvelovska noćna mora" Ilustracija Zakon opasnih namjera HND protiv lex AP: "Intencija ovog zakona jest da se sakriju različite otimačine javnog novca i hajdučija"

Najteže će pitanje biti kako domaćeg seljaka učiniti konkurentnim europskim kolegama. 

Ministarstvo poljoprivrede stoga je organiziralo nacionalnu javnu raspravu o hrvatskim pripremama za članstvo. 

Prva postaja je Osijek, a rasprava će biti organizirana u svim većim hrvatskim gradovima. 

Sabor podržao prijedlog zakona o provedbi projekta okrupnjivanja poljoprivrednog zemljišta 

Zastupnici u Hrvatskom saboru danas su u raspravi podržali prijedlog zakona o potvrđivanju ugovora između hrvatske i švedske vlade o provedbi projekta okrupnjavanja poljoprivrednog zemljišta u Hrvatskoj, što će, rečeno je, doprinijeti racionalizaciji i povećanju poljoprivredne proizvodnje.

"Poljoprivredno zemljište ne smije postati sredstvo špekulacije, već mora biti sredstvo visokodohodnovne proizvodnje", kazao je ministar poljoprivrede Božidar Pankretić.

Naveo je kako će Švedska potpomoći projekt okrupnjavanja poljoprivrednog zemljišta s 13,3 milijuna kuna, dok će Hrvatska izdvojiti 13,6 milijuna kuna - iz državnog proračuna 10,4 milijuna i lokalna samouprava 3,2 milijuna kuna.

Pilot-projekti okrupnjavanja zemljišta provodit će se u Varaždinskoj, Vukovarsko-srijemskoj, Primorsko-goranskoj te Zagrebačkoj županiji.

Podržavši prijedlog zakona, Dragica Zgrebec (SDP) je rekla da potencijal u okrupnjavanju poljoprivrednog zemljišta vidi u vlasnicima koji imaju do pet hektara.

SDP traži izmjene u zakonodavstvu kako bi se takvi projekti mogli efikasno provoditi, te upozorava da bi Vlada trebala jednom godišnje podnositi Saboru tzv. "zeleno izvješće", o stanju poljoprivrednog zemljišta.

"Gdje je 'nestalo' 733.000 hektara poljoprivrednog zemljišta? U što je prenamijenjeno?", pitao je Zlatko Horvat (HNS) te upozorio i na problem neriješenih imovinsko-pravnih odnosa i katastra.

Dragan Kovačević (HDZ) je ustvrdio da je projekt na tragu strukturnih reformi u poljoprivredi. Naglasio je kako hrvatskim poljoprivrednicima nije lako nositi se s europskom konkurencijom jer je unazad 50-ak godina, primjerice u Francuskoj i Velikoj Britaniji, bio izražen trend okrupnjavanja poljoprivrednog zemljišta, dok je u Hrvatskoj proces bio obrnut.

Sabor je danas završio zasjedanje raspravom o prijedlogu izmjena i dopuna zakona o izvozu robe s dvojnom namjenom kojim će se pojačati nadzor i dati veća ovlast Carinskoj upravi kako bi se lakše zaustavila pošiljka koja, uz civilnu, može imati i vojnu namjenu.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene