Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Netolerantne izjave

Zbog Tomašić i Mamića neki mediji zaradili opomene i prijave

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Televizija Z1 i radio Plavi 9 (Soundset Plavi) zaradili su od Vijeća za elektroničke medije prijave zbog istupa Zdravka Mamića u njihovom programu, dok je javna televizija zaradila opomenu zbog gostovanja Ruže Tomašić.

Vijeće za elektroničke medije prekršajno je prijavilo Z1 televiziju i zagrebački radio Plavi 9 (Soundset Plavi) zbog netolerantnih izjava izvršnog predsjednika Dinama Zdravka Mamića u njihovom programu, dok je HRT zaradio opomenu tog tijela zbog netolerantne izjave saborske zastupnice Ruže Tomašić u Dnevniku 3.

Pročitajte i ovo Ilustracija Kazna prije zločina Zbog drakonskog zakona ljude će moći uhititi i prije nego što počine zločin: "Rezultat bi bio orvelovska noćna mora" Nastavak suđenja Mamićima - 1 Bivši igrači Dinama Nova svjedočenja na suđenju protiv Mamića: "Ne mogu se sjetiti da li je baš bilo tako, ali netko mi je donio novac"

Vijeće je tim nakladnicima izreklo mjere zbog kršenja odredaba Zakona o elektroničkim medijima jer je utvrdilo da su u programima pogodovali poticanju i širenju mržnje ili diskriminacije na osnovu nacionalnog podrijetla te da se u programima vrijeđalo dostojanstvo čovjeka.

>> Pročitajte kako je Vlada odgovorila javnoj televiziji!

Sporne Mamićeve izjave emitirane su u emisijama Zoom dana, 14. ožujka na Z1 TV, te Kvartoteka, 15. ožujka na Soundset Plavom. Dnevnik 3 HTV-a u kojem je izrečena sporna izjava Ruže Tomašić emitiran je 16. ožujka.

Tomašić je gostujući na HRT-u optužila predsjednika SDSS-a Vojislava Stanimirovića "bio s četnicima i prstom pokazivao koga treba odvesti na Ovčaru".

Zbog gostovanja predsjednice HSP-a dr. Ante Starčević Ruže Tomašić u nedjelju su smijenjeni Katja Kušec, koja je vodila emisiju te urednici Ružica Renić i Denis Latin.

Nije poznato jesu li i na Z1 televiziji i Soundset radiju sporna gostovanja Mamića dovela do internih sankcija.

Zagrebačko Općinsko državno odvjetništvo pokrenulo je postupak protiv Mamića tereteći ga da je spornom izjavom poticao na mržnju prema ministru Željku Jovanoviću, ali istodobno iskazivao izrazitu netrpeljivost i poticao na mržnju i prema svim pripadnicima srpske nacionalnosti. Tražilo je i njegovo pritvaranje zbog opasnosti od ponavljanja djela, ali ga je sud pustio da se brani sa slobode.

Za kršenje odredaba Zakona o elektroničkim medijima, koje zabranjuju poticanje i širenje mržnje, diskriminaciju, širenje antisemitizma i ksenofobije, predviđene su novčane kazne za nakladnika od 100.000 do čak milijun kuna, a za odgovorne osobe u pravnoj osobi od 10.000 do 50.000 kuna. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene