Obavijesti Video Pretražite Navigacija
ZARAŽENA I PURETINA

U 12 europskih zemalja uzbuna zbog sumnjivih jaja iz Poljske

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U posljednjih nekoliko mjeseci diljem Europe pojavljivali su se slučajevi zaraze salmonelom. Upravo je tragičan događaj u Hrvatskoj pomogao da se dođe do konkretne farme u Poljskoj. Belgija je alarmirala Europsku uniju s informacijom da je pronašla i puretinu zaraženu salmonelom, također iz Poljske.

Sporna poljska jaja nisu završila samo u Hrvatskoj, već u najmanje 12 zemalja Europske unije. U Belgiji se epidemija proširila iz restorana, prenose poljski mediji. Samo nekoliko dana prije Hrvatske, pojavu salmonele u jajima iz Poljske prijavila je i Nizozemska.

I ne samo to, Belgija je u petak preko EU sustava uzbunjivanja za hranu prijavila otkriće salmonele u puretini, također uvezenoj iz Poljske.

Tek kada je Hrvatska alamirala Europu i prijavila tragičnu smrt dječaka, EU zemlje su zbrojile dva i dva. Prst sumnje pao je na - Poljsku.

"Jaja koja su bila uvezena iz Poljske povučena su ne samo s Hrvatskog tržišta nego s tržišta cijele Europske unije gdje su bila plasirana, sukladno sustavu upozorenja koji postoji na razini EU", rekao je Tomislav Tolušić, ministar poljoprivrede. 

Potvrđeno je da su članovi kućanstava nesretne obitelji iz Bregane oboljeli od salmonele, no točan uzrok smrti dječaka prema najnovijim informacijama još se ne zna. Sanitarna inspekcija provela je kontrolu.

"Sa sigurnošću raspolažemo informacijama da sva jaja koja su dopremljena iz Poljske trenutno nisu na našem tržištu", kaže Anamarija Crnić iz sanitarne inspekcije. 

Ipak sumnjiva jaja iz uvoza probudila su sumnju kod hrvatskih potrošača. Vladimir iz Zagreba nam je rekao da vjerojatno nema dovoljno kontrole, a njegova sugrađanka Nera kaže da kupovna jaja ne konzumira jer joj mama uzgaja kokoši.

Ministarstva poljoprivrede i zdravstva najavila su kako će i dalje provoditi pojačanu kontrolu. 

 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene