454505
454505
454505
454505
454505

U 12 europskih zemalja uzbuna zbog sumnjivih jaja iz Poljske

  • , 22.10.2016., 21:20
  • Autor:
  • komentara

U posljednjih nekoliko mjeseci diljem Europe pojavljivali su se slučajevi zaraze salmonelom. Upravo je tragičan događaj u Hrvatskoj pomogao da se dođe do konkretne farme u Poljskoj. Belgija je alarmirala Europsku uniju s informacijom da je pronašla i puretinu zaraženu salmonelom, također iz Poljske.

 
 
 
 
Europa s tržišta povukla sumnjiva poljska jaja (Video: Dnevnik Nove TV)
Europa s tržišta povukla sumnjiva poljska jaja (Video: Dnevnik Nove TV)

Sporna poljska jaja nisu završila samo u Hrvatskoj, već u najmanje 12 zemalja Europske unije. U Belgiji se epidemija proširila iz restorana, prenose poljski mediji. Samo nekoliko dana prije Hrvatske, pojavu salmonele u jajima iz Poljske prijavila je i Nizozemska.

I ne samo to, Belgija je u petak preko EU sustava uzbunjivanja za hranu prijavila otkriće salmonele u puretini, također uvezenoj iz Poljske.

Tek kada je Hrvatska alamirala Europu i prijavila tragičnu smrt dječaka, EU zemlje su zbrojile dva i dva. Prst sumnje pao je na - Poljsku.

"Jaja koja su bila uvezena iz Poljske povučena su ne samo s Hrvatskog tržišta nego s tržišta cijele Europske unije gdje su bila plasirana, sukladno sustavu upozorenja koji postoji na razini EU", rekao je Tomislav Tolušić, ministar poljoprivrede. 

Potvrđeno je da su članovi kućanstava nesretne obitelji iz Bregane oboljeli od salmonele, no točan uzrok smrti dječaka prema najnovijim informacijama još se ne zna. Sanitarna inspekcija provela je kontrolu.

"Sa sigurnošću raspolažemo informacijama da sva jaja koja su dopremljena iz Poljske trenutno nisu na našem tržištu", kaže Anamarija Crnić iz sanitarne inspekcije. 

Ipak sumnjiva jaja iz uvoza probudila su sumnju kod hrvatskih potrošača. Vladimir iz Zagreba nam je rekao da vjerojatno nema dovoljno kontrole, a njegova sugrađanka Nera kaže da kupovna jaja ne konzumira jer joj mama uzgaja kokoši.

Ministarstva poljoprivrede i zdravstva najavila su kako će i dalje provoditi pojačanu kontrolu. 

 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se