Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Sumnje na korupciju i pogodovanje

Ministarstvo zdravstva stopiralo nabavu CT-a i opreme

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Za nabavu CT uređaja provodi se analiza specifikacija te se utvrđuju stvarne potrebe i prioriteti, nakon čega će ministar donijeti odluka o eventualnom ponovljanju postupka.

Radi transparentnosti javne nabave, ministar zdravlja Siniša Varga od 1. kolovoza privremeno je zaustavio postupak nabave medicinske opreme i medicinskih uređaja koji se financiraju sredstvima iz državnog proračuna.

Pročitajte i ovo Brazilka kupila diplomu putem interneta Završila u pritvoru Nova liječnica postala sumnjiva upravi bolnice, pa provjerili njezinu diplomu: Šokirali se otkrivenim Slika nije dostupna Okrugli stol 'U hrvatskoj javnosti sazrijeli su uvjeti da se prekine s praksom nagrađivanja doktora'

Nakon što su iz Hrvatske udruge bolničkih liječnika (HUBOL) prošloga tjedna upozorili da se u uvjetima otvorenih natječaja za nabavu opreme pogoduje određenim dobavljačima, iz Ministarstva zdravlja danas su priopćili da su postupci nabave privremeno zaustavljeni radi analize funkcionalnih i tehničkih specifikacija i utvrđivanja stvarnih potreba i prioriteta.

U tijeku je prikupljanje i obrada podataka, nakon čega će uslijediti eventualna Odluka o reviziji i ponavljanju pojedinih postupaka javne nabave medicinske opreme i medicinskih uređaja velike vrijednosti, priopćilo je Ministarstvo.

Primjerice, u vezi s postupkom javne nabave CT uređaja u 2014., provodi se analiza specifikacija te se utvrđuju stvarne potrebe i prioriteti, nakon čega će ministar donijeti odluka o eventualnom ponovljanju postupka.

Reagirajući na izjave predsjednika HUBOL-a Trpimira Goluže kako Ministarstvo zdravlja nema mehanizme prevencije korupcije u javnim nabavama, a sukob interesa događa se gotovo svakodnevno, iz Ministarstva zdravlja poručuju da postupke javne nabave provode sukladno Zakonu o javnoj nabavi i pravnom stečevinom Europske unije.

'U rebalansu proračuna neće se smanjivati sredstva za zdravstvo. Za sad...'

Napominju i da Uprava za sustav javne nabave, ustrojena u Ministarstvu gospodarstva, do sada nije utvrdila da su dokumentacije za nadmetanje u postupcima javne nabave Ministarstva zdravlja bile nezakonite ili diskriminirajuće.

Iz Ministarstva zdravlja ističu da surađuju s Transparency Internationalom Hrvatska u cilju osiguravanja dodatne transparentnosti postupaka javne nabave te da u Službenom listu Europske unije (TED), kao i u Elektroničkom oglasniku javne nabave RH redovito objavljuju informacije o javnim nabavama. Dodatno, na http://www.zdravlje.hr/natjecaji_i_javna_nabava Ministarstvo objavljuje informacije o javnim nabavama kako bi svoj rad približilo javnosti i zainteresiranim gospodarskim subjektima.

'Ukoliko dr. Goluža ili netko od članova HUBOL-a, kao i ostala zainteresirana javnost, ima saznanja o koruptivnim aktivnostima ili sukobu interesa u pojedinim postupcima javne nabave za koje je nadležno Ministarstvo zdravlja, dužni su obratiti se nadležnim tijelima sukladno Zakonu o javnoj nabavi', poručuju iz Ministarstva. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene