Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Zbog puknuća kanalizacijske cijevi more kod Malog Lošinja jače onečišćeno

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Rezultati četvrtog ovogodišnjeg mjerenja kakvoće mora na plažama hrvatskoga Jadrana pokazali su samo jednu točku jačega onečišćenja mora zbog puknuća kanalizacijske cijevi u sanaciji u Malom Lošinju - plaža: Usis bazena Hotela Punta, a na petnaest točaka ispitivanja uzorci mora prelazili su granične vrijednosti propisane Uredbom o standardima kakvoće mora na morskim plažama.

Četvrto ispitivanje kakvoće mora na plažama obavljeno je od 7. lipnja do 4. srpnja na 885 točaka ispitivanja, a rezultati su objavljeni na internetskoj stranici Ministarstva zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva (http://www.mzopu.hr/more/), priopćeno je danas iz toga ministarstva.

Pročitajte i ovo Ilustracija kad zatrese ispod površine VIDEO Pogledajte kako izgleda potres pod morem Ilustracija Kod Novog Vinodolskog Iz mora izvučeno tijelo mrtve žene: Uočeno je još noćas, ali se čekalo zbog juga

Ističe se da su o rezultatima mjerenja obaviještene nadležne inspekcije te da su uzorkovanja ponovljena narednih dana kada su ponovljeni uzorci na području Malog Lošinja pokazali da je more visoke kakvoće, odnosno da je pogodno za kupanje.

Ispitivanje kakvoće mora na plažama provodi se prema Programu ispitivanja kakvoće mora i u skladu s Uredbom o standardima kakvoće mora na morskim plažama, a provodi se svakih 15 dana duž cijele Jadranske obale.

Rezultati ispitivanja objavljuju se na web stranicama Ministarstva, uzorkovanje provode ovlašteni laboratoriji, a troškove uzorkovanja podmiruju županije.

Program stalnoga praćenja sanitarne kakvoće mora provodi se od 1. svibnja do kraja sezone kupanja, odnosno do kraja rujna. Uzorci mora uzimaju se na plažama najmanje svakih 15 dana - deset puta u sezoni kupanja (12 puta za plaže koje su uključene ili se planiraju uključiti u projekt "Plava zastava").

Od iduće godine rezultate mjerenja, sukladno novoj Uredbi usklađenoj s EU Direktivom, bit će dužne objavljivati i županije.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene