Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Jedna promjena vuče drugu

''ON POSTOJI'' Problem o kojem se u Hrvatskoj još uvijek premalo govori

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nepredvidive klimatske promjene, suše pa poplave, utječu na proizvodnju.

Stručnjaci upozoravaju da se klima mijenja, te da se promijeniti moraju i hrana i poljoprivreda. To ni ne čudi kada znamo da su povrćari i voćari svake godine u sve većim problemima.

Pročitajte i ovo Poljoprivreda - 2 Klimatske promjene i poljoprivreda Masline u Slavoniji: "Mislim da će kroz 30 do 50 godina mediteranske kulture ovdje biti uobičajene" Skupo voće i povrće pojačava inflaciju - 4 Inflacija ne jenjava Operacija uspjela, pacijent na izdisaju: Od 44 vrste voća i povrća nisu poskupjele samo dvije

Nepredvidive klimatske promjene, suše pa poplave, utječu na proizvodnju pa tako svake godine bilježe sve veće gubitke. Iako na klimatske promjene ne mogu utjecati, mogu na svoju odluku, pa proizvodnju hrane prilagoditi novim klimatskim trendovima.

Klimatske promjene sve se više odražavaju na poljoprivredne kulture. Mnogo kiše Gordani je cvjetaču uništilo potpuno, a i kod kupusa će zbrajati gubitke. Unatoč svemu, o promjeni uzgoja kulture- ne razmišlja.

''To su velika ulaganja. Ogromna. A najgore što ti to uloženo ne možeš vratiti", kaže Gordana Mihaljević, Marinci.

Krešimir je kukuruz i pšenicu zamijenio češnjakom. ''Kako je loša situacija u poljoprivredi pa sam se odlučio za neku visokodohodovniju kulturu", objašnjava Krešimir Matijević, Bogdanovci.

Češnjak ne traži navodnjavanje pa mu to pojeftinjuje proizvodnju.

''Imali smo situaciju u Osijeku da je čovjek izvadio cijeli voćnjak i posadio češnjak", kaže Mara Čuljak, Cerić.

Nedostatan je u cijeloj Europi stoga ne čudi što je proizvođača sve više. Stručnjaci upozoravaju da se klima mijenja te da se hrana i poljoprivreda moraju također.

''Znanost upozorava da problemi s hranom postoje i da su oni prouzročeni klimatskim promjenama", kaže Ferdo Bašić s Poljoprivrednog fakulteta u Osijeku.

Poručuju da se u Hrvatskoj još uvijek premalo govori o klimatskim promjenama.

''O ovome problemu se ne može razgovarati lokalno. On je globalni problem", kaže Danijej Jug s Poljoprivrednog fakulteta u Osijeku.

Na prilagodbu poljoprivrede, a samim tim i na promjenu proizvodnje hrane pozivaju iz Hrvatske agencije za hranu.

''Sasvim sigurno imamo dovoljno kapaciteta i stručnosti koji mogu to podržati i naša poljoprivreda i poljoprivredna industrija definitivno mogu biti nositelj tog izazova'', smatra Andrea Gross Bošković, Hrvatska agencija za hranu,

Klimatske promjene utječu na proizvodnju hrane svuda, pa i za proizvođače praćenje promjena i prilagodba postaju uvjet za uspjeh, a Slavonci su spremnost već pokazali.
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene