453726
453726
453726
453726
453726

''ON POSTOJI'' Problem o kojem se u Hrvatskoj još uvijek premalo govori

  • , 16.10.2016., 10:11
  • Autor:
  • komentara

Nepredvidive klimatske promjene, suše pa poplave, utječu na proizvodnju.

 
 
 
 
Klima utječe na hranu (Video: Dnevnik Nove TV)
Klima utječe na hranu (Video: Dnevnik Nove TV)

Stručnjaci upozoravaju da se klima mijenja, te da se promijeniti moraju i hrana i poljoprivreda. To ni ne čudi kada znamo da su povrćari i voćari svake godine u sve većim problemima.

Nepredvidive klimatske promjene, suše pa poplave, utječu na proizvodnju pa tako svake godine bilježe sve veće gubitke. Iako na klimatske promjene ne mogu utjecati, mogu na svoju odluku, pa proizvodnju hrane prilagoditi novim klimatskim trendovima.

Klimatske promjene sve se više odražavaju na poljoprivredne kulture. Mnogo kiše Gordani je cvjetaču uništilo potpuno, a i kod kupusa će zbrajati gubitke. Unatoč svemu, o promjeni uzgoja kulture- ne razmišlja.

''To su velika ulaganja. Ogromna. A najgore što ti to uloženo ne možeš vratiti", kaže Gordana Mihaljević, Marinci.

Krešimir je kukuruz i pšenicu zamijenio češnjakom. ''Kako je loša situacija u poljoprivredi pa sam se odlučio za neku visokodohodovniju kulturu", objašnjava Krešimir Matijević, Bogdanovci.

Češnjak ne traži navodnjavanje pa mu to pojeftinjuje proizvodnju.

''Imali smo situaciju u Osijeku da je čovjek izvadio cijeli voćnjak i posadio češnjak", kaže Mara Čuljak, Cerić.

Nedostatan je u cijeloj Europi stoga ne čudi što je proizvođača sve više. Stručnjaci upozoravaju da se klima mijenja te da se hrana i poljoprivreda moraju također.

''Znanost upozorava da problemi s hranom postoje i da su oni prouzročeni klimatskim promjenama", kaže Ferdo Bašić s Poljoprivrednog fakulteta u Osijeku.

Poručuju da se u Hrvatskoj još uvijek premalo govori o klimatskim promjenama.

''O ovome problemu se ne može razgovarati lokalno. On je globalni problem", kaže Danijej Jug s Poljoprivrednog fakulteta u Osijeku.

Na prilagodbu poljoprivrede, a samim tim i na promjenu proizvodnje hrane pozivaju iz Hrvatske agencije za hranu.

''Sasvim sigurno imamo dovoljno kapaciteta i stručnosti koji mogu to podržati i naša poljoprivreda i poljoprivredna industrija definitivno mogu biti nositelj tog izazova'', smatra Andrea Gross Bošković, Hrvatska agencija za hranu,

Klimatske promjene utječu na proizvodnju hrane svuda, pa i za proizvođače praćenje promjena i prilagodba postaju uvjet za uspjeh, a Slavonci su spremnost već pokazali.
 

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se