Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Tko će prekinuti agoniju?

Institut za tumore s novom opremom prazan, pacijenti se gužvaju u starim bolnicama

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Dok Institut opremljen modernom medicinskom opremom zjapi prazan, pacijenti na liječenje odlaze u ionako pretrpane bolnice. Sve zbog spora oko otplate duga između Ministarstva zdravstva i izvođača radova.

Naša je ekipa posjetila potpuno opremljenu, ali praznu Kliniku za tumore. Čuvar svakodnevno obilazi operacijske sale, ambulante i poliklinike. Pazi na vrlo skupe - nekoliko milijuna kuna vrijedne aparate od kojih je većina ondje postavljena prje godinu dana. Apsurdno zvuči, ali njih nitko ne koristi.

Pročitajte i ovo Ilustracija Organizacija rada Kako će raditi bolnice na dan izbora: Ministarstvo objavilo upute Vili Beroš Pohvalio se napretkom Beroš pozvao građane da koriste mail za smanjenje listi čekanja, evo koliko ih se javilo

Onkološki pacijenti na liječenje odlaze u susjednu, staru bolničku zgradu. Nerijetko i u gluho doba noći, kažu u Udruzi koja brine o ženama oboljelima od raka.'Naže žene, osobito one koje leže u bolnici i koje su dobile bolnički krevet, što je lutrija, znaju imati zračenje u 22 ili 23 sata! Ako već jesu u bolničkom tretmanu onda je bolje da to tada odrade nego da čekaju mjesec ili dva da opet dođu na ambulantni tretman na zračenje', kaže Jana Dusper iz Udruge 'Sve za nju'.

Opremu, koja je u prosjeku stara nekoliko godina, nemaju sve hrvatske bolnice. A i često se kvari pa trpi i bolničko osoblje. 'Skoro pa svi aparati rade danonoćno i potpuno je nermalno da se neki pokvari', dodaje Dusper.

Novi uređaji Kinike za tumore pacijentima bi bili dostupniji da nema neriješenih računa. INGRA, kao izvođač radova ne želi dati zgradu. Traži da im Ministarstvo zdravstva plati 6 milijuna kuna duga. Priznaju im samo milijun i pol kuna za troškove gradnje. 'Vjerujem da postoji dobra volja i spremnost da se to riješi i da bi se to do kraja ovog mjeseca moglo. Kliniku predati i nastaviti dalje opremati. Nema potrebe da Državno odvjetništvo u ovom slučaju intervenira', kaže predsjednik Uprave INGR-e.

No, Ministarstvo zdravstva ne popušta. Bolnicu će tražiti sudskim putem. Cijenu iz ugovora ne žele mijenjati. 'Mi smo vlasnici tog prostora i to je ključni moment koji INGRA negira', kaže Katja Matijević iz Ministarstva zdravstva.

Na čekanju je i javni natječaj za nabavu preostale bolničke opreme. 'Prostor je u medicinskom smislu do kraja opremljen, a da li su drugi uređaji, krevet i ormari prebačeni, sada nije bitno. Umjesto da ide u podrum koristiti neku uslugu, on će to obaviti u novoizgrađenom dijelu', kaže Matijević.

'Generalni problem će biti kada se to stavi u pogon da će se svaki eventualni kvar morati platiti', kaže Oppenheim. Kako bilo, i to će ponovno biti preko leđa pacijenata, koji ionako trpe.
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene